Το υπουργείο Οικονομίας φέρνει αλλαγές στους κανόνες πώλησης αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και φορτηγών από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού. Οι δημοπρασίες γίνονται δημόσιες και προφορικές, με πλειοδοσία, από τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης Περιουσίας της ΑΑΔΕ. Η διαδικασία τρέχει ταυτόχρονα μέσω τεχνικών μέσων με τελωνεία όπως Θεσσαλονίκης, Πατρών και Λάρισας.
Πώς ανακοινώνονται και εγκρίνονται οι δημοπρασίες οχημάτων
Η ημερομηνία και ο χώρος για τις δημοπρασίες ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, στο www.aade.gr, τουλάχιστον δέκα ημέρες νωρίτερα. Οι λεπτομέρειες για τα οχήματα, μαζί με τις τιμές εκκίνησης για το καθένα, εμφανίζονται πέντε εργάσιμες μέρες πριν. Τα αποτελέσματα πηγαίνουν στη Διαρκή Γνωμοδοτική Επιτροπή Δημοπρασιών για έλεγχο όρων, ενστάσεων και εισαγγελικών εντολών.
Αν η επιτροπή δεν εγκρίνει, ο πλειοδότης μένει χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης και παίρνει πίσω μόνο την προκατάθεση. Οι ενδιαφερόμενοι μαθαίνουν την έγκριση από τις υπηρεσίες πώλησης. Οι δημοπρασίες έγιναν πιο αυστηρές τα τελευταία χρόνια λόγω αύξησης συμμετοχών.
Μετά την κατάκυρωση, ο πλειοδότης πληρώνει προκαταβολή 20% και έχει δέκα ημέρες για το υπόλοιπο 80%, εφάπαξ. Για οχήματα κυκλοφορίας, μπορεί να στείλει συμβολαιογράφο χωρίς περιορισμούς συγγένειας. Στα οχήματα τέλους κύκλου ζωής, χρειάζεται εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με υπεύθυνες δηλώσεις.
Αν καθυστερήσει ο πλειοδότης στις δέκα ημέρες, χάνει το όχημα και την προκαταβολή, που πηγαίνει στο Δημόσιο. Μπορεί να ζητήσει επαναφορά δικαιωμάτων αν δεν έχει βγει νέα ανακοίνωση. Και εδώ, η στάση του αγοραστή παίζει ρόλο από την αρχή.
Έλεγχος, αποζημιώσεις και προθεσμίες παραλαβής αγοραστών
Πριν πάρει το όχημα, ο αγοραστής το ελέγχει και αν λείπουν εξαρτήματα μετά την έκθεσή του, γράφουν πρακτικό. Τότε ζητάει αποζημίωση για την αξία τους ως μεταχειρισμένα, εντός ενός μήνα από την παραλαβή. Η υπηρεσία πληρώνει μόνο αν δεν είχε σημειωθεί ήδη η απώλεια.
Ο αγοραστής πρέπει να παραλάβει μέσα σε είκοσι μέρες από την κατάκυρωση, αλλιώς πληρώνει πρόστιμα. Για φορτηγά άνω των τεσσάρων τόνων, δέκα ευρώ τη μέρα, για επιβατικά και ελαφριά μέχρι πέντε, για μοτοσυκλέτες τρία. Αν τα πρόστιμα φτάσουν την τιμή πώλησης, η υπηρεσία πουλάει ξανά χωρίς ελάχιστη τιμή.
Ο υπερήμερος αγοραστής δεν μπορεί να πάρει μέρος σε νέες δημοπρασίες, ούτε εταιρεία που εμπλέκεται μαζί του, και χάνει ό,τι πλήρωσε. Παίρνει πίσω το όχημα μόνο αν πληρώσει τα πρόστιμα και δεν έχει βγει νέα ανακοίνωση. Μετά τις είκοσι μέρες, οι κίνδυνοι βαρύνουν πλέον τον αγοραστή.
Τα πρόστιμα καλύπτουν και περιπτώσεις με παράταση πληρωμής. Οι χώροι των υπηρεσιών δεν κρατάνε τα οχήματα αόριστα.