Επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη: Διέκοψαν εκδήλωση στην Έκθεση Βιβλίου

Επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη: Διέκοψαν εκδήλωση στην Έκθεση Βιβλίου

Ένταση και ακύρωση εκδήλωσης για την εβραϊκή λογοτεχνία στη ΔΕΘ.

Αιφνιδιαστική παρέμβαση διαμαρτυρόμενων διακόπτει συζήτηση

Η 21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης έγινε το σκηνικό πρωτοφανούς έντασης το απόγευμα του Σαββάτου. Μέλη φοιτητικών συλλόγων και εκπρόσωποι εκδοτικών φορέων διέκοψαν ξαφνικά εκδήλωση αφιερωμένη στην εβραϊκή λογοτεχνία, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα. Οι διαμαρτυρόμενοι, με παλαιστινιακές σημαίες και πανό, φώναζαν αντικατοχικά συνθήματα, προκαλώντας αναταραχή στην αίθουσα Cosmos.

Ακύρωση εκδήλωσης «Μεταβαλλόμενα τοπία της εβραϊκής λογοτεχνίας»

Η αναταραχή οδήγησε στην ακύρωση της πολυαναμενόμενης συζήτησης με τίτλο «Μεταβαλλόμενα τοπία της εβραϊκής λογοτεχνίας». Η εκδήλωση αυτή ήταν μέρος της φετινής συμμετοχής του Ισραήλ στην Έκθεση. Στο πάνελ είχαν προγραμματιστεί να μιλήσουν ο Ισραηλινός κριτικός λογοτεχνίας Oded Wolkstein και η μεταφράστρια Χρυσούλα Παπαδοπούλου, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Γρηγόρη Μπέκο.

Αντιδράσεις και η στάση της ΠΟΕΒ

Οι αντιδράσεις στην παρουσία του Ισραήλ είχαν εκφραστεί μέρες πριν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών (ΠΟΕΒ) είχε ζητήσει την ακύρωση της εκδήλωσης, χαρακτηρίζοντάς την «προκλητική» λόγω του πολέμου και των επιθέσεων στη Γάζα.

Εργαλειοποίηση ή διαμαρτυρία;

Μετά τη ματαίωση, η ΠΟΕΒ ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνοντας λόγο για «επιτυχία». Αυτή η στάση προκάλεσε επιπλέον συζητήσεις, με ορισμένους να επικρίνουν την εργαλειοποίηση ενός λογοτεχνικού γεγονότος. Η εκδήλωση είχε ως στόχο την παρουσίαση της νέας γενιάς Ισραηλινών συγγραφέων και την ανάλυση της θεματολογίας τους. Υποστηρικτές της εκδήλωσης επεσήμαναν ότι το βιβλίο και η λογοτεχνία πρέπει να λειτουργούν ως γέφυρες και όχι ως πεδία σύγκρουσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ