Προθεσμία υποβολής φορολογικής δήλωσης 2023 – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Προθεσμία υποβολής φορολογικής δήλωσης 2023 – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Πλησιάζει η προθεσμία για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης 2023 και είναι καλό να μην το αφήσετε για τελευταία στιγμή. Αναλυτικά, εδώ θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για την προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης του 2023 για το προηγούμενο έτος χρήσης.

Προθεσμία υποβολής φορολογικής δήλωσης

Οι φορολογούμενοι έχουν μέχρι την 31η Ιουλίου στις 15:00 για να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση του φορολογικού έτους 2022. Πρόκειται για τόσο φυσικά όσο και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα πληρωμής και ότι η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου, ακόμη και αν υποβάλλετε τη δήλωσή σας τελευταία στιγμή, μέσα στον Ιούλιο.

Έτσι, η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιουλίου.

6 “μυστικά” για λιγότερο φόρο

Υπάρχουν ορισμένα “μυστικά” που μπορούν να ελαφρύνουν το φορολογικό σας βάρος, τα οποία είναι τα εξής:

  • «Ψαλίδι» στα τεκμήρια: Οι άνω των 65 ετών έχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης.
  • Ασφαλιστικές εισφορές: Οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν οι μισθωτοί το 2022 σε ασφαλιστικούς οργανισμούς για να αγοράσουν χρόνο ασφάλισης μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα από εργασία.
  • Εργαζόμενοι με μπλοκάκι: Δικαιούνται έκπτωση φόρου 777 ευρώ για άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι 1.120 ευρώ για έγγαμο γονέα με 3 εξαρτώμενα τέκνα.
  • Μισή προκαταβολή φόρου: Φορολογούμενοι που υποβάλλουν δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για πρώτη φορά δικαιούνται μειωμένη προκαταβολή φόρου κατά 50%.
  • Φιλοξενία: Τέκνα που φιλοξενούνται από τους γονείς τους στην κατοικία των γονέων δεν επιβαρύνονται με το τεκμήριο κατοικίας. Το τεκμήριο επιβαρύνει τους γονείς.
  • Νέοι επιτηδευματίες: Κερδίζουν έκπτωση 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή.

Ποιοι παίρνουν άμεσα επιστροφή φόρου

Καλά νέα για τους φορολογούμενους που δικαιούνται επιστροφή φόρου μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Οι τυχεροί θα λάβουν επιστροφή χρημάτων εντός μιας εβδομάδας, ενώ άλλοι θα λάβουν επιστροφή σε μηνιαία βάση ανάλογα με την εκκαθάριση. Οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές φόρου επιταχύνονται, με πληρωμές να πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση.

  1. Οι φορολογούμενοι που έχουν εξαρτώμενα τέκνα πρέπει να συμπληρώσουν το επίθετο και τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας του κάθε τέκνου στον πίνακα 8 της δήλωσης.
  2. Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος για φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή.
  3. Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος για φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές αλλά έχουν φορολογικές οφειλές θα συμψηφίζονται κεντρικά κάθε μήνα αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου.
  4. Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος που προκύπτουν από δηλώσεις μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν.
  5. Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, ώστε να χορηγείται έκπτωση 3% σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω συμψηφισμού.

Προσοχή στο IBAN

Οι πληρωμές και οι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου εισοδήματος γίνονται ταχύτερα από ποτέ, με το 85% αυτών να έχει ήδη ολοκληρωθεί και να έχει πιστωθεί στους λογαριασμούς των φορολογουμένων που δεν έχουν οφειλές πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχουν ακόμα 124.000 επιστροφές που πρέπει να πραγματοποιηθούν, εκ των οποίων 28.000 δεν μπορούν να πληρωθούν επειδή οι δικαιούχοι δεν έχουν δηλώσει IBAN. Η διαδικασία συνεχίζεται καθημερινά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ