Τουρκία: Ο Ερντογάν σε εμπρησμό μετά το “ναι” για τα F16

Τουρκία: Ο Ερντογάν σε εμπρησμό μετά το “ναι” για τα F16

Τα θεμέλια για την χιλιόχρονη ιστορία μας βγήκαν στη θάλασσα του Μαρμαρά και της Σμύρνης, δήλωσε ο Ερντογάν προς στελέχη του κόμματος AKP.

Μόλις 24 ώρες μετά την έγκριση των ΗΠΑ για την πώληση 40 F16 στην Τουρκία και τον εκσυγχρονισμό άλλων 79, ο Ερντογάν επανήλθε με επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας. Ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στους υποψήφιους του κόμματός του για τις δημοτικές εκλογές στην Σμύρνη, λέγοντας ότι “ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα στη Σμύρνη” και πρόσθεσε ότι “οι περιοχές του Μαρμαρά και του Αιγαίου είναι οι περιοχές που φυτεύτηκαν τα πρώτα θεμέλια της χιλιόχρονης ιστορίας μας”. Η αλλαγή ρητορικής από τον Ερντογάν ήταν αποφασιστική για την έγκριση της πώλησης των μαχητικών F16.

Διπλωματικοί κύκλοι πιστεύουν ότι οι απειλητικοί τόνοι του Ερντογάν σχετίζονται με τις εσωτερικές διεργασίες στην Τουρκία, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί τον ότι η χώρα βρέθηκε εκτός προγράμματος για τα F-35, μετά την αγορά από την Ελλάδα, και τώρα πανηγυρίζει για την απόκτηση των F-16. Η Τουρκία ζήτησε να αγοράσει 40 νέα F-16 και να εκσυγχρονίσει 79 υπάρχοντα σε επίπεδο Viper, σύμφωνα με ανακοίνωση από τις ΗΠΑ.

Δεν αλλάζουν οι ισορροπίες στην περιοχή λέει το Αμερικανικό ΥΠΕΞ

Στην επίσημη ειδοποίηση για την πιθανή πώληση και αναβάθμιση των F-16 στην Τουρκία, το Αμερικανικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών βελτιώνοντας τις αεροπορικές δυνατότητες και τη διαλειτουργικότητα ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ που είναι μια δύναμη για πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη”.

Η επιστολή ολοκληρώνεται υπογραμμίζοντας ότι “η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ