Η εξερεύνηση του διαστήματος από την Ινδία – Η αποστολή Chandrayaan-3 προσσεληνώθηκε

Η εξερεύνηση του διαστήματος από την Ινδία – Η αποστολή Chandrayaan-3 προσσεληνώθηκε

Το ινδικό διαστημικό σκάφος Chandrayaan-3 προσσεληνώθηκε στο νότιο πόλο του δορυφόρου της Γης, καταγράφοντας μια σημαντική επιτυχία για την Ινδία. Αυτή είναι η τέταρτη χώρα που κατορθώνει να εξερευνήσει την επιφάνεια της Σελήνης. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η αποστολή πραγματοποιήθηκε με έναν σχετικά χαμηλό προϋπολογισμό, κάτι που αποτελεί επιτυχία για τη χώρα. Ο οργανισμός διαστημικής έρευνας της Ινδίας (ISRO) είχε προβλέψει ότι η αποστολή Chandrayaan-3 θα κόστιζε περίπου 75 εκατομμύρια δολάρια. Λόγω μιας καθυστέρησης, η αποστολή ξεκίνησε δύο χρόνια αργότερα, κάτι που πιθανώς αύξησε το συνολικό κόστος της.

Τα τελευταία χρόνια, η NASA έχει δώσει τη δυνατότητα σε ιδιωτικές εταιρείες να ανταγωνίζονται για συμβάσεις κατασκευής σεληνιακών προσεδαφιστών, με το πρόγραμμα Commercial Lunar Payload Services. Το πρόγραμμα αυτό διαθέτει έναν ετήσιο προϋπολογισμό 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 10 χρόνια και 14 εταιρείες διεκδίκησαν συμβόλαια αξίας άνω των 70 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα. Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός της NASA υπερτερεί του αντίστοιχου της Ινδίας. Μόλις το 2023, ο αμερικανικός οργανισμός λαμβάνει χρηματοδότηση 25,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι περίπου 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Ινδικού οργανισμού.

 

Διαφορετικά επίπεδα δυνατοτήτων

Ο Jim Bridenstine, πρώην διευθυντής της NASA, ανέφερε σε συνέντευξή του στο CNBC ότι ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός της NASA αντανακλά το “διαφορετικό επίπεδο δυνατοτήτων” που παρέχει ο αμερικανικός οργανισμός, από τη συνεχή πρόσβαση στην διαστημική τροχιά και την αποστολή σε πλανήτες και αστεροειδείς. Ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπανούν το μεγαλύτερο ποσοστό για τη διαστημική έρευνα, αν και αυτό αντιπροσωπεύει μόνο το 0,28% του ΑΕΠ. Αυτό το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο από το 0,04% της Ινδίας, σύμφωνα με έκθεση του Space Foundation για την παγκόσμια διαστημική οικονομία τον Ιούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ