Τα Αποτελέσματα των Εκλογών του 2024 στην Πορτογαλία: Σχεδόν Νίκη για την Κεντροδεξιά

Τα Αποτελέσματα των Εκλογών του 2024 στην Πορτογαλία: Σχεδόν Νίκη για την Κεντροδεξιά

Η Δημοκρατική Συμμαχία (AD), ένα κέντρο-δεξιό κόμμα, κέρδισε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές της Πορτογαλίας, όπως ανακοίνωσε ο ηγέτης του, Λουίς Μοντενέγκρο. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο αν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς τη στήριξη του ακροδεξιού κόμματος Chega, το οποίο παρουσίασε υψηλά ποσοστά στις εκλογές. Ο Μοντενέγκρο δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει την κυβέρνηση και να αλλάξει την πολιτική, παρότι η AD μόνη της δεν θα μπορέσει να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), Πέδρο Νούνο Σάντος, αναγνώρισε την ήττα του κόμματός του και απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηρίξει τις προτάσεις της AD, οι οποίες περιλαμβάνουν μεγάλες περικοπές στη φορολογία. Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν μια τάση στην Ευρώπη προς την άκρα δεξιά, καθώς το Chega επίσης ενίσχυσε την παρουσία του στο κοινοβούλιο.

modenegro

Το Μέλλον με AD και Chega

Η AD και οι συντηρητικοί της συμμάχοι συγκέντρωσαν συνολικά τουλάχιστον 79 έδρες στο κοινοβούλιο, ενώ το Chega σημείωσε αύξηση στις έδρες του, κατακτώντας τουλάχιστον 48. Ο Σάντος τόνισε ότι το PS θα αναλάβει το ρόλο της αντιπολίτευσης και δεν θα στηρίξει τη συνεργασία με την AD. Ενώ από την πλευρά του, ο Μοντενέγκρο εκφράζει ελπίδες για μια θετική συνεργασία μεταξύ του PS και του Chega για το καλό της πορτογαλικής κυβέρνησης.

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Πορτογαλία αναδεικνύουν τον προβληματισμό της χώρας σχετικά με τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ