Πράσινες Πόλεις: Μέρη που Κάνουν το Κόσμο Καλύτερο

Πράσινες Πόλεις: Μέρη που Κάνουν το Κόσμο Καλύτερο

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Αειφορίας Προορισμών αναδεικνύει τις πιο πράσινες πόλεις, αυτούς τους προορισμούς που εργάζονται για ένα βιώσιμο μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Είναι καιρός να επαναπροσαρμόσουμε τις προσπάθειές μας για να μειώσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας και να δημιουργήσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Ορισμένοι προορισμοί ξεχωρίζουν για την προοδευτική τους προσέγγιση, σύμφωνα με άρθρο του BBC.

Γκέτεμποργκ, Σουηδία

Η πόλη της Γκέτεμποργκ στη Σουηδία κατέχει την κορυφαία θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Αειφορίας Προορισμών. Αποτελεί τον ηγέτη του δείκτη από το 2016 έως το 2021. Έχει βραβευτεί από το Lonely Planet ως η καλύτερη βιώσιμη πόλη του κόσμου για διαμονή και σχεδιάζει να είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2030. Με πολλούς ποδηλατοδρόμους και μέσα μεταφοράς φιλικά προς το περιβάλλον, συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Το σύστημα μαζικής μεταφοράς της λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα ηλεκτρικά λεωφορεία. Τα περισσότερα δωμάτια ξενοδοχείων είναι περιβαλλοντικά πιστοποιημένα και ακόμα και τα φεστιβάλ της προωθούν βιώσιμες πρακτικές.

Όσλο, Νορβηγία

Το Όσλο της Νορβηγίας κατέχει τη δεύτερη θέση στον δείκτη και αναδείχθηκε επίσης ως η Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2019. Διαθέτει πληθώρα μέσων μεταφοράς και έχει πολύ πράσινους χώρους. Το ίδιο το τουριστικό γραφείο έχει αναπτύξει κατευθυντήριες αρχές για βιώσιμες επιλογές. Η πόλη επιδιώκει να ενισχύσει την ποδηλασία και έχει προχωρήσει σε πολλές προσπάθειες για την προώθηση της βιωσιμότητας.

Γλασκώβη, Σκωτία

Η Γλασκώβη της Σκωτίας κατέχει υψηλή θέση στον δείκτη και εργάζεται προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας. Έχει υιοθετήσει μέτρα όπως ζώνη χαμηλών εκπομπών και παρέχει ευκολίες για τα ποδήλατα. Ο στόχος της είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μέσω περιβαλλοντικών προγραμμάτων.

Μπορντό, Γαλλία

Η Γαλλική πόλη του Μπορντό αναδεικνύεται ως ένας από τους πιο βιώσιμους προορισμούς στην παγκόσμια κλίμακα. Έχει εφαρμόσει πρωτοποριακά προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος και προωθεί τις βιωσιμότητα τόσο στα μέσα μεταφοράς όσο και στις καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων της.

Γκογιάνγκ, Νότια Κορέα

Η πόλη της Γκογιάνγκ στη Νότια Κορέα ξεχωρίζει για τις πράσινες πρωτοβουλίες της και τη σταθερή προσπάθεια για βελτίωση του περιβάλλοντος. Έχει εφαρμόσει πολλά προγράμματα ανακύκλωσης και προάγει τα πράσινα μέσα μεταφοράς, κάνοντας τη μία από τις πιο βιώσιμες πόλεις της Ασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ