Συμβουλές προς εγκύους για να γίνουν καλές σύζυγοι προκαλούν οργή στην Ιαπωνία

Συμβουλές προς εγκύους για να γίνουν καλές σύζυγοι προκαλούν οργή στην Ιαπωνία

Μεγάλη αντίδραση προκάλεσε σε μια πόλη της Ιαπωνίας το φυλλάδιο που αποστέλλεται σε εγκύους και περιέχει οδηγίες για τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφέρονται προς τους συζύγους τους, προκειμένου να μην τους ενοχλούν. Το φυλλάδιο βασίστηκε σε έρευνα που έγινε πριν από πέντε χρόνια ανάμεσα σε νέους πατέρες, οι οποίοι περιέγραφαν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν με τις συζύγους τους μετά τη γέννηση του παιδιού τους.

Αυτά τα φυλλάδια αποστέλλονταν εδώ και χρόνια σε εγκύους στην πόλη Ονομίτσι. Ωστόσο, μετά την ανταπόκριση των τοπικών μέσων ενημέρωσης, προκάλεσε οργή στα social media.

Μην εκνευρίζεστε χωρίς λόγο, χαμογελάτε πάντα, κάντε τις δουλειές

«Υπάρχουν διαφορές στον τρόπο που σκέφτονται οι άνδρες και οι γυναίκες. Ένας από τους λόγους είναι οι δομικές διαφορές των εγκεφάλων ανδρών και γυναικών. Είναι γνωστό ότι οι άνδρες ενεργούν βασισμένοι σε θεωρίες, ενώ οι γυναίκες βασίζονται σε συναισθήματα», αναφέρει το φυλλάδιο που αποστέλλεται σε εγκύους.

Συνεχίζει, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να κατανοεί ο ένας τις διαφορές του άλλου και να εκπληρώνουν καλά τους ρόλους τους. Οι νέοι πατέρες θέλουν τις συζύγους τους να τους ευχαριστούν όταν πλένουν τα πιάτα, αλλάζουν την πάνα ή κρατούν το παιδί τους στην αγκαλιά τους. Το φυλλάδιο προτείνει επίσης στις γυναίκες να μην αφήνονται να ενοχλούν αν είναι απασχολημένες με τη φροντίδα του παιδιού και να κάνουν τα καθήκοντά τους. Τέλος, τις συμβουλεύει να μην εκνευρίζονται χωρίς λόγο και να έχουν πάντα ένα χαμόγελο στο πρόσωπο τους.

EGKIOS

Ένδειξη της πατριαρχικής κοινωνίας της Ιαπωνίας

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, ο δήμαρχος της πόλης Ονομίτσι, Γιουκιχίρο Χιρατάκι, ζήτησε συγγνώμη και ανέφερε ότι οι τοπικές αρχές σταμάτησαν να αποστέλλουν τα φυλλάδια σε εγκύους, καθώς προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα σε πολλούς.

Τα φυλλάδια αυτά «περιλαμβάνουν εκφράσεις που προωθούν στερεοτυπική συμπεριφορά και πρακτικές για τους ρόλους των φύλων», σημείωσε επίσης.

Πολλοί χρήστες των social media επεσήμαναν ότι αυτά τα φυλλάδια αποκαλύπτουν τις επικρατούσες αντιλήψεις και το άνισο βάρος που ανατίθεται στις γυναίκες.

Η ιαπωνική κοινωνία παραμένει βαθιά ριζωμένη σε πατριαρχικές και συντηρητικές αξίες. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι στον φετινό δείκτη ισότητας των φύλων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η Ιαπωνία βρίσκεται στην 125η θέση από σύνολο 146 χωρών.

woman standing in front of wall covered by plants

Με πληροφορίες από το CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ