Πόλεμος στο Ισραήλ: Σκύλοι στα τούνελ κυνηγοῦν τρομοκράτες της Χαμάς – Δείτε βίντεο

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σκύλοι στα τούνελ κυνηγοῦν τρομοκράτες της Χαμάς – Δείτε βίντεο

Σκύλοι των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) κυνηγοῦν στα τούνελ της Χαμάς τους τρομοκράτες της, σε ένα βίντεο που έχει δημοσιοποιηθεῖ από τον εκπρόσωπο του Ισραηλινοῦ πρωθυπουργοῦ για τον αραβικό κόσμο, Ofir Gendelman. Τα εκπαιδευμένα σκυλιὰ επιθετικότητας των IDF επιτίθενται στους τρομοκράτες της Χαμάς-ISIS στα υπόγεια σήραγγες της Γάζας και τους απενεργοποιοῦν. Σύμφωνα με την περιγραφή του βίντεο, “ακούγονται οἱ τρομοκράτες να ουρλιάζουν”. Το βίντεο μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Οι σκύλοι, που έχουν υποστεί ειδική εκπαίδευση από τον ισραηλινὸ στρατό, δάγκωναν και αναλύουν τους τρομοκράτες της Χαμάς στις υπόγειες στοές της Γάζας.

Πολιτικό στέλεχος της Χαμάς παραδέχεται την “μάχη από τα τούνελ της Γάζας”

Σε πρόσφατη συνέντευξη, ένα μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ, παραδέχτηκε ότι τα τούνελ στη Γάζα χρησιμοποιοῦνται από τους ένοπλους της Χαμάς. Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν υπάρχουν καταφύγια για τους αμάχους στη Γάζα, ο Μαρζούκ απάντησε: “Χτίσαμε τα τούνελ για να προστατευθοῦμε και να μην σκοτωθοῦμε. Πολεμᾶμε μέσα από τα τούνελ”.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η ασφάλεια των πληθυσμῶν που βρίσκονται στη Γάζα είναι ευθύνη των Ηνωμένων Εθνῶν.

Πώς κατασκευάστηκαν τα τούνελ;

Ένα από τα ερωτήματα που τίθενται είναι πώς οι Παλαιστίνιοι της Χαμάς κατάφεραν να κατασκευάσουν αυτό τον τεράστιο παρακλάδι από υπόγειες σήραγγες με μόνο περιορισμένα μέσα. Ο εκπρόσωπος του Ισραήλ καταλογίζει στη Χαμάς ότι αποκρύπτει το σκυρόδεμα που αρχικά προοριζόταν για άλλους σκοπούς προκειμένου να κατασκευάσει τα τούνελ. Ενώ οι κριτικοί της Χαμάς υποστηρίζουν ότι τα χρήματα που δαπανώνται για τις σήραγγες θα είχαν μπορέσει να χρησιμοποιηθούν για πολιτικούς ή ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Επιπλέον, υπάρχει και ένα δεύτερο υπόγειο δίκτυο που ονομάζεται “μετρό της Γάζας” από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας. Αυτό το τεράστιο δίκτυο σήραγγων, που εκτείνεται χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια, χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ανθρώπων, αγαθών, αποθήκευση πυρομαχικῶν και ως έδρα διοίκησης της Χαμάς, καλυπτόμενο από τα μάτια των ισραηλινῶν αεροσκαφῶν και μη επανδρωμένων αεροσκαφῶν παρακολούθησης.

Το 2021, η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι έχει κατασκευάσει συνολικᾶ 500 χιλιόμετρα σήραγγες κάτω από τη Γάζα, αν και δεν υπάρχει βέβαιη επιβεβαίωση για το ακριβές μήκος. Αν αυτό είναι αληθές, το δίκτυο των σηράγγων της Χαμάς θα ήταν λιγότερο από το μισό μήκος του μετρό της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το CNN.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ