Οι επιζώντες του φεστιβάλ Supernova κατέθεσαν αγωγή προς το κράτος του Ισραήλ ζητώντας αποζημίωση

Οι επιζώντες του φεστιβάλ Supernova κατέθεσαν αγωγή προς το κράτος του Ισραήλ ζητώντας αποζημίωση

Τουλάχιστον 42 επιζώντες του φεστιβάλ Supernova κατέθεσαν αγωγή κατά του ισραηλινού κράτους ζητώντας αποζημίωση 55 εκατ. δολάρια.

Η πρώτη αστική αγωγή μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου κατατέθηκε σε ισραηλινό δικαστήριο, με 42 επιζώντες του μουσικού φεστιβάλ Nova στο Ρεΐμ να ζητούν από το κράτος 55,5 εκατομμύρια δολάρια. Οι ενάγοντες κατέθεσαν την αγωγή στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Τελ Αβίβ κατά των IDF, του Υπουργείου Άμυνας, της Ισραηλινής Αστυνομίας και της Σίν Μπετ. Αναφέρθηκε ότι «ένα τηλεφώνημα από αξιωματούχους των IDF προς τον υπεύθυνο του πάρτι διοικητή για να διαλύσει αμέσως το πάρτι ενόψει του αναμενόμενου κινδύνου θα είχε σώσει τις ζωές και θα είχε αποτρέψει τους σωματικούς και ψυχικούς τραυματισμούς εκατοντάδων συμμετεχόντων στο πάρτι, συμπεριλαμβανομένων των εναγόντων», όπως αναφέρεται στην αγωγή που κατέθεσαν 42 επιζώντες της σφαγής.

Η αγωγή υπογράφεται από 42 ενάγοντες που επέζησαν από το πάρτι και τραυματίστηκαν σωματικά ή/και ψυχικά. Στην αγωγή επισυνάπτονταν δηλώσεις σχετικά με τη λεπτομερή ιατρική κατάσταση των εναγόντων που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους. Η αγωγή δεν περιλαμβάνει την επίθεση του στρατού κατά Ισραηλινών. Περίπου 364 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο μουσικό φεστιβάλ, ενώ 40 απήχθησαν ως όμηροι στη Γάζα σύμφωνα με την καταμέτρηση της 17ης Νοέμβρη.

israel15 rt ml 231010 1696947782025 hpMain 600x400 1

Η αστυνομική έρευνα και οι αποκαλύψεις της Haaretz

«Η έρευνα για το περιστατικό αποκάλυψε ότι ένα μαχητικό ελικόπτερο από τη βάση Ραμάτ Νταβίντ που ανταποκρίθηκε πρώτο στην επίθεση στο φεστιβάλ, πυροβόλησε εναντίον των τρομοκρατών και προφανώς χτύπησε επίσης κάποιους από τους συμμετέχοντες που βρίσκονταν εκεί», ανέφερε αξιωματούχος της Αστυνομίας, υπό το καθεστώς ανωνυμίας. Σύμφωνα με αναφορές 364 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο μουσικό φεστιβάλ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της 17ης Νοέμβρη. Περίπου 4.400 ήταν παρόντες νωρίτερα, αλλά οι διοργανωτές ακύρωσαν γρήγορα την εκδήλωση αφού η Χαμάς έριξε ρουκέτες και η συντριπτική πλειοψηφία έφυγε πριν φτάσουν οι επιτιθέμενοι, αναφέρει το δημοσίευμα της Haaretz.

Πολλοί από τους ομήρους που απήχθησαν βρισκόντουσαν στο φεστιβάλ Nova ή Supernova. Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για 100, όμως ο τελευταία επίσημη έκθεση έκανε λόγο για 40.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ