Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Robert Fico, σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μετά από Απόπειρα Δολοφονίας

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Robert Fico, σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μετά από Απόπειρα Δολοφονίας

Η κατάσταση υγείας του Σλοβάκου πρωθυπουργού Robert Fico είναι σήμερα σταθερή, αλλά παραμένει «πολύ σοβαρή», δήλωσε εκπρόσωπος νοσοκομείου, μετά τον χθεσινό του τραυματισμό από πυροβολισμούς σε απόπειρα δολοφονίας που αποκάλυψε τον βαθύ πολιτικό διχασμό στη χώρα. Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σήμερα θα συγκληθεί το Συμβούλιο Κρατικής Ασφάλειας, ενώ το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει από τις 11.00 (τοπική ώρα, 12.00 ώρα Ελλάδας). Η Miriam Lapunikova, διευθύντρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου F.D. Roosevelt στη Μπάνσκα Μπίστριτσα όπου νοσηλεύεται ο Fico, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός υποβλήθηκε σε πεντάωρη χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπίσει τα τραύματά του από τους πυροβολισμούς.

Στην παρούσα φάση, η κατάστασή του είναι σταθερή, αλλά πολύ σοβαρή, και παραμένει σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ανέφερε η Lapunikova σε δημοσιογράφους. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Robert Kalinak δήλωσε ότι οι γιατροί έχουν καταφέρει να σταθεροποιήσουν την κατάσταση υγείας του Fico κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι δρομολογήθηκαν διαδικασίες για εξασφάλιση της περαιτέρω βελτίωσής της. «Δυστυχώς, η κατάσταση παραμένει πολύ σοβαρή λόγω της πολυπλοκότητας των τραυμάτων, αλλά όλοι ελπίζουμε να τα καταφέρει», δήλωσε ο Kalinak.

Η Επίθεση

Η επίθεση συνέβη στη σλοβακική πόλη Handlova. Ήταν η πρώτη μεγάλη απόπειρα δολοφονίας Ευρωπαίου πολιτικού ηγέτη εδώ και πάνω από 20 χρόνια, που καταδικάστηκε διεθνώς και αποτέλεσε αφορμή να αναδειχθεί ο βαθύς πολιτικός διχασμός στην ήπειρο. Η απόπειρα δολοφονίας προκάλεσε ανησυχία για την οργάνωση της προσωπικής ασφάλειας του Fico, καθώς ο δράστης κατάφερε να πυροβολήσει πέντε φορές σχεδόν από κοντά, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από πολλούς σωματοφύλακες.

Λόγω της απόστασης και των ενδεχόμενων επιπτώσεων στην υγεία του, ο 59χρονος Robert Fico μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο της Handlova και στη συνέχεια – με αεροδιακομιδή – στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Banska Bystrica, όπου υποβλήθηκε άμεσα σε χειρουργική επέμβαση. Είχε τραυματιστεί από πυροβολισμό στην κοιλιακή περιοχή που διαπράχθηκε και έφτασε στο ισχίο, ενώ μια δεύτερη σφαίρα τον χτύπησε στον ώμο. Πηγές αναφέρουν περι πρόκειται για αιμορραγία στην κοιλιακή περιοχή που οι γιατροί δεν μπορούσαν να ελέγξουν.

Ο Δράστης

Ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης, όπως αναφέρουν οι σλοβακικές πηγές, ήταν ο 71χρονος συγγραφέας Juraj Cintula, που προέρχεται από το κεντρικό τμήμα της χώρας. Ο συγγραφέας έχει δημοσιεύσει τρεις ποιητικές συλλογές και αποτελεί μέλος της Ένωσης Σλοβάκων Συγγραφέων από το 2015, όπως επιβεβαιώθηκε μέσω Facebook, προσθέτοντας ότι αν αποδειχθεί ότι είναι ο δράστης της επίθεσης, θα ανακληθεί αμέσως η ιδιότητα του μέλους. Μετά τη σοκαριστική ανακοίνωση, ο γιος του Cintula ανέφερε σε δημοσιογραφικό ιστότοπο ότι ο πατέρας του κατείχε νόμιμα όπλο και διέθετε άδεια όπλων μόνον, σχολιάζοντας απλώς ότι «μπορώ να πω μόνο ένα: Δεν τον υποστήριξε. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω».

Ωστόσο, ο ίδιος ο δράστης σε ένα βίντεο που ανέβασε στο διαδίκτυο πριν από οκτώ χρόνια, δηλώνει: «Ο κόσμος είναι γεμάτος βία και όπλα. Ο κόσμος φαίνεται να έχει τρελαθεί», καταλήγοντας πως δημιούργησε «κίνημα κατά της βίας» στη Levoca, το οποίο στον ιστοχώρο του περιγράφεται ως «πολιτικό κόμμα που στοχεύει στο να αποτρέψει την εξάπλωση της βίας στην κοινωνία».

Οι “Slovenskí Branci”

Σύμφωνα με το Euronews, ο 71χρονος δράστης που εργαζόταν παλιότερα ως φύλακας και αναφέρεται σε δημοσιεύσεις του στο Facebook ως υποστηρικτής της φιλορωσικής παραστρατιωτικής ομάδας Slovenskí Branci, γνωστής για τις συνδέσεις της με το Κρεμλίνο. Σημειώνεται ότι τα Slovenskí Branci έχουν κατηγορηθεί για απόπειρα στρατολόγησης νέων ανδρών σε όλη τη Σλοβακία για παραστρατιωτικές ενέργειες, ενώ ο δημοσιογράφος Szabolcs Panyi ανήρτησε στην πλατφόρμα Χ φωτογραφία του Cintula δίπλα σε μέλη της οργάνωσης τον Ιανουάριο του 2016.

Στο κείμενο που συνοδεύει την εν λόγω φωτογραφία και αποδίδεται στο δράστη, καταγράφονται εξτρεμιστικές απόψεις υπέρ των αυτοάμυνας πολιτών, οι οποίες, σύμφωνα με αυτόν, πρέπει να προστατεύουν «τους πολίτες, τη χώρα, την παράδοση, (και) τον πολιτισμό» από μετανάστ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ