Κλειστά κέντρα μεταναστών Αλβανία: Αντιδράσεις για τη συμφωνία Ράμα – Μελόνι

Κλειστά κέντρα μεταναστών Αλβανία: Αντιδράσεις για τη συμφωνία Ράμα – Μελόνι

«Συμφωνία που βασίζεται σε ισχυρό ευρωπαϊκό πνεύμα», υποστηρίζει η Μελόνι

Για τη συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα σε Ιταλία και Αλβανία σχετικά με τα κέντρα παραμονής παράτυπων μεταναστών, μίλησε η Τζόρτζια Μελόνι στην εφημερίδα Il Messaggero. Συγκεκριμένα η Τζόρτζια Μελόνι αναφέρθηκε στην υπογραφή πρωτοκόλλου με τον Αλβανό ομόλογό της Έντι Ράμα, για τη δημιουργία δύο κλειστών κέντρων παραμονής παράτυπων μεταναστών στην Αλβανία, με έξοδα και διαχείριση της Ιταλίας. Τα δύο κέντρα χωρητικότητας 36.000 ατόμων, αναμένεται να δημιουργηθούν στη βόρεια Αλβανία, και συγκεκριμένα στο Σάνγκγιν  και στο Γκιάντερ.

«Πρόκειται για συμφωνία η οποία ενισχύει την στρατηγική εταιρική σχέση με την Αλβανία και θέτει τρεις στόχους: την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων, την πρόληψη παράτυπων μεταναστευτικών ροών και την δυνατότητα να υποδεχόμαστε, στην Ευρώπη, μόνον όποιον δικαιούται πραγματικά διεθνή προστασία», ανέφερε αρχικά τονίζοντας ότι η συμφωνία αφορά μόνο τους μετανάστες που διασώζονται ενώ βρίσκονται στην θάλασσα.

«Ενημερώσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς να υπάρξουν προβλήματα. Θεωρώ αντιθέτως ότι το συγκεκριμένο πρωτόκολλο μπορεί να μετατραπεί σε μοντέλο συνεργασίας ανάμεσα σε χώρες της ΕΕ και κράτη που δεν είναι μέλη της Ένωσης, σε ό,τι αφορά την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», συμπλήρωσε.

Πρόκειται για συμφωνία που βασίζεται σε ισχυρό, ευρωπαϊκό πνεύμα» ενώ η πρωθυπουργός θεωρεί ότι «είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι, παρά το ότι τα Τίρανα δεν είναι ακόμη μέλη της ΕΕ, φέρονται εκ των πραγμάτων σαν να είναι στην Ένωση, με επιλογές που ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις αρχές αλληλεγγύης και συνεργασίας, οι οποίες αποτελούν την βάση της ευρωπαϊκής οικογένειας. Πρόκειται για συμφωνία η οποία προέκυψε από μια κοινή διαπίστωση με τον Αλβανό πρωθυπουργό Ράμα. Ότι δηλαδή η μαζική παράτυπη μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο που τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνα τους και ότι η συνεργασία με χώρες εκτός ΕΕ μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας», σημείωσε κλείνοντας.

Από την πλευρά της Αλβανίας έχουν δημιουργηθεί ισχυρές αντιδράσεις

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, δικαιολόγησε την υπογραφή της συμφωνίας ως εκπλήρωση χρέους της Αλβανίας προς την Ιταλία η οποία υποδέχτηκε χιλιάδες Αλβανούς μετανάστες στην μεγάλη έξοδο των Αλβανών μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1991. Ωστόσο η υπογραφή της συμφωνίας γνωστοποιήθηκε από τα Ιταλικά ΜΜΕ και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με την αντιπολίτευση να αξιώνει άμεση ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Η συμφωνία κυριαρχεί από χθες στην δημόσια συζήτηση, και στα αλβανικά ΜΜΕ καταγράφονται έντονα αρνητικές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ