Κίνδυνος ανεξέλεγκτης έντασης στη Μέση Ανατολή λόγω του πολέμου μεταξύ Ιράν και Ισραήλ

Κίνδυνος ανεξέλεγκτης έντασης στη Μέση Ανατολή λόγω του πολέμου μεταξύ Ιράν και Ισραήλ

Μια ανεξέλεγκτη ένταση στη Μέση Ανατολή αναφέρεται ως πιθανότητα, καθώς ο Ιράν προειδοποιεί ότι η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ισραήλ στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Γάζα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένταση. Αυτή την προειδοποίηση διατύπωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η επικοινωνία αυτή έγινε ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούσαν βέτο σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλούσε σε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Η απόφαση αυτή είχε συνταχθεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και είχε την υποστήριξη 13 χωρών, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο αποχήθηκε. Η απόφαση εκδόθηκε μετά την επίκληση του Αντόνιο Γκουτέρες του άρθρου 99 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που του επιτρέπει να εφιστά την προσοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας σε θέματα που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στον ισχυρισμό των Ισραηλινών ότι η Χαμάς παραβίασε την εκεχειρία που τερματίστηκε στις 1 Δεκεμβρίου, δηλώνοντας ότι αυτός είναι εντελώς ψευδής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ