Καύσωνας στην Ευρώπη το 2023: Υψηλές θερμοκρασίες σε Ισπανία και Γαλλία

Καύσωνας στην Ευρώπη το 2023: Υψηλές θερμοκρασίες σε Ισπανία και Γαλλία

Σε μια σειρά δημοσιεύσεων, το BBC αναφέρει ότι ένα κύμα καύσωνα σαρώνει τη νότια Ευρώπη, με αναμενόμενες θερμοκρασίες ρεκόρ τις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς σε μέρη της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Κροατίας και της Τουρκίας, ενώ σε ορισμένα μέρη της Ιταλίας η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει τους 48 βαθμούς, κάνοντας τους πιθανότατα τους υψηλότερους που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Ο προηγούμενος μήνας ήταν ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι περίοδοι έντονης ζέστης γίνονται ολοένα και πιο συχνές και πιο έντονες λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Επιπτώσεις στον τουρισμό

Ο καύσωνας έχει επηρεάσει τους τουρίστες στην Ευρώπη. Στην Αθήνα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αντιμετωπίζει πολλές περιπτώσεις ναυτίας και ζαλάδας λόγω της ζέστης. “Προσπαθούμε να ενημερώνουμε τους τουρίστες για τους χώρους με κλιματισμό στην πόλη”, ανέφερε η εκπρόσωπος της οργάνωσης. Οι προβλέψεις για την Ελλάδα αναφέρουν ότι οι θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 44 βαθμούς. Πρόσφατα, ένας άνθρωπος πέθανε από τη ζέστη στην Ιταλία και αρκετοί τουρίστες έχουν υποστεί θερμοπληξία, συμπεριλαμβανομένου ενός Βρετανού έξω από το Κολοσσαίο στη Ρώμη.

Επόμενα κύματα καύσωνα

Ο επόμενος καύσωνας με όνομα “Χάροντας” αναμένεται να αυξήσει τις θερμοκρασίες στη Ρώμη στους 43 βαθμούς και ενδέχεται να φτάσει τους 47 βαθμούς στη Σαρδηνία, σύμφωνα με Ιταλούς μετεωρολόγους.

Καύσωνας παγκοσμίως

Τον Ιούλιο, η Ευρώπη βίωσε μια από τις θερμότερες εβδομάδες που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με ερευνητές. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι περίοδοι εξαιρετικά ζεστού καιρού θα γίνονται όλο και πιο συχνές και ότι η κλιματική αλλαγή κάνει τις ακραίες θερμοκρασίες να γίνονται φυσιολογικές.

Η ζέστη έχει ήδη προκαλέσει θάνατο και πολλοί φοβούνται ότι οι θερμοκρασίες θα έχουν ακόμη πιο θανατηφόρες επιπτώσεις αυτό το καλοκαίρι. Ο καύσωνας είναι μια περίοδος ασυνήθιστα ζεστού καιρού με θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους συνηθισμένους μέσους όρους για την εποχή.

Ο κλιματικός αλλαγή παίζει καίριο ρόλο σε αυτές τις αυξημένες θερμοκρασίες. Οι επιστήμονες επεισημαίνουν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να περιοριστεί η εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου για να προστατευθεί ο πλανήτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ