Καφές και υγεία: Νέα μελέτη για τον καρκίνο του εντέρου

Καφές και υγεία: Νέα μελέτη για τον καρκίνο του εντέρου

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως, πλούσιο σε περισσότερα από 1000 βιοενεργά συστατικά, όπως καφεΐνη, πολυφαινόλες και διτερπένια. Είναι γνωστός για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του και υποτίθεται ότι μπορεί να έχει αντικαρκινικές δράσεις. Για πολλούς ανθρώπους, ο καφές αποτελεί καθημερινή απόλαυση με πολλά οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με διάφορες μελέτες.

Μια πρόσφατη μελέτη αναφέρει ότι άτομα με καρκίνο του εντέρου μπορεί να έχουν μικρότερο κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου εάν καταναλώνουν 2 έως 4 φλιτζάνια καφέ ημερησίως. Η έρευνα περιελάμβανε 1.719 ασθενείς στην Ολλανδία και έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον 2 φλιτζάνια καφέ είχαν χαμηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισης. Η μείωση κινδύνου είναι δόσο-εξαρτώμενη, με εκείνους που ήπιαν περισσότερες φλιτζάνια να έχουν ακόμα μειωμένο κίνδυνο.

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη αναφέρουν ότι η τακτική κατανάλωση καφέ συσχετίζεται με τη νόσο, αλλά δεν υπάρχει αποδεδειγμένη αιτιώδης σχέση. Τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης καφέ σχετίζονται με υψηλότερη πιθανότητα επιβίωσης.

Μείωση κινδύνου θανάτου

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο και επισημάινει την προστατευτική δράση του καφέ στην επιβίωση ασθενών με καρκίνο του εντέρου. Τα ευρήματα υποστηρίζουν τη σημασία της κατανάλωσης 3 έως 4 φλιτζανιών καφέ ημερησίως για τη μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης.

Ο καφές φαίνεται να προστατεύει επίσης από μερικούς τύπους καρκίνου, όπως αυτόν του ήπατος, της μήτρας, του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα και του δέρματος, ενώ συνδέεται και με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Προστασία από καρκίνο εντέρου

Επιπλέον, η μελέτη τονίζει ότι ο καφές πιθανόν να προστατεύει από τον καρκίνο του εντέρου μέσω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του. Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο δράσης του καφέ και τα ευεργετικά του αποτελέσματα στην πρόγνωση και επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του εντέρου.

Συνολικά, η μελέτη δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να συνεισφέρει στη βελτίωση της πρόγνωσης για τους ασθενείς με καρκίνο του εντέρου και να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ