Ισραήλ: Χωριά εκκενώνονται, φόβοι για γενικευμένη σύγκρουση

Ισραήλ: Χωριά εκκενώνονται, φόβοι για γενικευμένη σύγκρουση

Το Ισραήλ αποφάσισε να εκκενώσει χωριά στα σύνορα με τον Λίβανο, λόγω των φόβων για αύξηση της σύγκρουσης και δημιουργία νέου μετώπου εναντίον της Χεζμπολάχ. Αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο της επικείμενης επίθεσης στη Γάζα. Ο Ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολή για εκκένωση των κατοίκων που ζουν σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τα σύνορα, καθώς φοβούνται ενδεχόμενες επιθέσεις από τη Χεζμπολάχ. Οι τρομοκράτες της Χεζμπολάχ έχουν απειλήσει ότι θα αντιδράσουν σε οποιαδήποτε εισβολή στη Γάζα, και οι φόβοι για μια γενικευμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αυξάνονται.

Εκκένωση χωριών πριν την “μοιραία ώρα”

Οι κάτοικοι των 28 χωριών που βρίσκονται κοντά στα σύνορα θα μεταφερθούν σε ασφαλέστερες πόλεις στο κέντρο του Ισραήλ. Ωστόσο, η Χεζμπολάχ διαθέτει τεράστιο οπλοστάσιο ρουκετών, τα οποία απειλούν οποιονδήποτε στόχο στο Ισραήλ. Η εντολή εκκένωσης δόθηκε καθώς ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε για μια “μοιραία ώρα” και περισσότερες από 400.000 ισραηλινοί στρατιώτες ετοιμάζονται για μια μάχη στη Γάζα.

199 άμαχοι όμηροι στη Γάζα

Περίπου 199 άμαχοι κρατούνται ως όμηροι από τη Χαμάς στη Γάζα, περισσότεροι από ό,τι προηγουμένως εκτιμήθηκε. Η επιθετική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα έχει προκαλέσει τον θάνατο 2.750 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό 9.600 ακόμη. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα, απελπισμένοι να ξεφύγουν από την επίθεση του Ισραήλ και τους συνεχείς αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Χαμάς.

Φόβοι για γενίκευση της σύγκρουσης

Οι φόβοι για γενίκευση της σύγκρουσης αυξάνονται καθώς το Ιράν και η Χεζμπολάχ έχουν κάνει προειδοποιήσεις για αντίδραση σε μια εισβολή στη Γάζα. Χθες εκτυλίχθηκαν ανταλλαγές πυροβολισμών ανάμεσα στον Λίβανο και το Ισραήλ, απειλώντας να οδηγήσουν σε έναν ανοιχτό πόλεμο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι μια εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα θα ήταν “μεγάλο λάθος”. Ο προεδρεύων του ΟΗΕ, Άντονιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι υπάρχει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι λόγω της ισραηλινής πολιορκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ