Ιράν: Μέχρι 10 χρόνια φυλάκιση για γυναίκες που αρνούνται να φορέσουν χιτζάμπ

Ιράν: Μέχρι 10 χρόνια φυλάκιση για γυναίκες που αρνούνται να φορέσουν χιτζάμπ

Σύμφωνα με ένα αυστηρότερο νομοσχέδιο που ετοιμάζουν οι αρχές του Ιράν, οι γυναίκες της χώρας αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών εάν συνεχίσουν να αρνούνται να φορούν το χιτζάμπ. Ο νόμος προβλέπει επίσης το κλείσιμο επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες σε γυναίκες χωρίς χιτζάμπ. Ο αυστηρότερος ενδυματολογικός κώδικας, που ισοδυναμεί με «απαρτχάιντ φύλου», ανησυχεί τους ειδικούς του ΟΗΕ και έρχεται ένα χρόνο μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, ο οποίος προκάλεσε μεγάλες αναταραχές στην χώρα.

Σύμφωνα με αναφορές, η ποινή φυλάκισης που προβλέπεται στο νομοσχέδιο είναι συγκρίσιμη με αυτή για σοβαρά αδικήματα όπως ο φόνος και η διακίνηση ναρκωτικών. «Είναι γελοίο και μόνο να το σκέφτεσαι», δήλωσε ο Ιρανός δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Χοσεΐν Ραεσί. Το νομοσχέδιο επίσης προβλέπει ποινές όπως 60 χτυπήματα με μαστίγιο, βαριά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης έως 10 ετών. Επίσης, προειδοποιεί τις επιχειρήσεις για σοβαρές συνέπειες εάν παρέχουν υπηρεσίες σε γυναίκες με μη κατάλληλη ενδυμασία.

Ο νέος νόμος έρχεται μετά από ανανεωμένη επιβολή του «διαχωρισμού των φύλων» σε πανεπιστήμια, νοσοκομεία, πάρκα και χώρους εργασίας, και αντιπροσωπεύει μια προφανή προσπάθεια να υποτάξει πλήρως τις γυναίκες και τα κορίτσια, σύμφωνα με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ.

Ο νέος νόμος εξετάζεται αυτή τη στιγμή από το Guardian Council του Ιράν, ένα ισχυρό όργανο που ελέγχει τη νομοθεσία και επιβλέπει τις εκλογές. Μόλις εγκριθεί, το νομοσχέδιο θα επιστρέψει στο κοινοβούλιο και θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο.

Οι αρχές του Ιράν επίσης επενδύουν σε έξυπνες κάμερες με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, οι οποίες μπορούν ακόμα και να ειδοποιούν όταν εντοπίζουν συγκεντρώσεις ανθρώπων σε ένα σημείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ