Η Σλοβενία αναγνωρίζει το παλαιστινιακό κράτος

Η Σλοβενία αναγνωρίζει το παλαιστινιακό κράτος

 

   

Σήμερα, η κυβέρνηση της Σλοβενίας ενέκρινε την αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκολόμπ. Αυτή η απόφαση ακολουθεί τα βήματα της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας. “Με αυτόν τον τρόπο, η Σλοβενία αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος”, δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λιουμπλιάνα. Αυτή η ενέργεια εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια χωρών να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ για τη λήξη των συγκρούσεων στη Γάζα. Ο Γκολόμπ έκανε έκκληση για την άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα, καθώς και για την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

   

“Αυτό αποτελεί ένα μήνυμα ειρήνης”, τόνισε. Η σλοβενική κυβέρνηση ανήρτησε τη σημαία της Παλαιστίνης, μαζί με τις σημαίες της Σλοβενίας και της ΕΕ, έξω από τα κεντρικά γραφεία της στη Λιουμπλιάνα. Το κοινοβούλιο της Σλοβενίας, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, πρέπει να επικυρώσει την απόφαση της κυβέρνησης, με τη ψηφοφορία να πραγματοποιηθεί την επόμενη Τρίτη. “Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 16:00 τοπική ώρα”, ανακοίνωσε η πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ούρσκα Κλακότσαρ Ζούπαντσιτς, στη Λιουμπλιάνα.

   

Στις 28 Μαΐου, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία επίσημα αναγνώρισαν το παλαιστινιακό κράτος, πυροδοτώντας την οργή του Ισραήλ. Μεταξύ των 27 χωρών-μελών της ΕΕ, η Σουηδία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία έχουν ήδη αναγνωρίσει την Παλαιστίνη. Η Μάλτα έχει εκφράσει την πρόθεσή της να ακολουθήσει σύντομα. Η Βρετανία και η Αυστραλία εξετάζουν επίσης την αναγνώριση, ενώ η Γαλλία αναφέρει ότι δεν είναι ακόμη έτοιμη γι’αυτό. Η Γερμανία συμφωνεί με τις ΗΠΑ, τον πιστότερο σύμμαχο του Ισραήλ, αρνούμενη μια μονομερή προσέγγιση και επιμένοντας στη διαλογική λύση. Στη Δανία, το κοινοβούλιο καταψήφισε πρόσφατα ένα νομοσχέδιο για την αναγνώριση της Παλαιστίνης.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ