Η επιθεση Ιράν στο Ισραήλ: Αυξημένη ενταση στη Μέση Ανατολη

Η επιθεση Ιράν στο Ισραήλ: Αυξημένη ενταση στη Μέση Ανατολη

Το Σαββατο (13/4), ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επέστρεψε σπιθυρισμένα στην Ουάσινγκτον για να συζητήσει για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή με την ομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας, λόγω της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Η κατάληψη ενός ισραηλινού πλοίου από το Ιράν στα Στενά του Ορμούζ και οι απειλές για αντίποινα από την Τεχεράνη έχουν εντείνει τους φόβους στην περιοχή.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Αμερική είναι αφοσιωμένη στην υπεράσπιση του Ισραήλ απέναντι στο Ιράν, το οποίο απειλεί με επιθέσεις. Αναφέρθηκε επίσης στην απαγωγή ισραηλινών πολιτών από τη Χαμάς και την ανάγκη να απελευθερωθούν. Παράλληλα, οι ΗΠΑ στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για νέα ιρανική επίθεση στην Μέση Ανατολή.

Η απάντηση του Ισραήλ

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ελεύθερο κόσμο να κηρύξουν τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν τρομοκρατική οργάνωση. Επισήμανε την ανάγκη για κυρώσεις κατά του Ιράν λόγω της κατάληψης του ισραηλινού πλοίου. Το Ισραήλ προειδοποίησε ότι θα υποφέρει ο Ιράν αν συνεχίσει τις απειλές και προετοιμάζεται για πιθανή επίθεση.

Η κατάσταση με το ισραηλινό πλοίο

Το ισραηλινό πλοίο που καταλήφθηκε από το Ιράν έχει 25 μέλη πληρώματος. Η διεθνής ναυτιλιακή εταιρία MSC, που διαχειρίζεται το πλοίο, επιβεβαίωσε την κατάληψη. Η ιταλο-ελβετική ναυτιλιακή εταιρία Zodiac Maritime κατηγόρησε το Ιράν για εγκληματικές ενέργειες και ζήτησε κυρώσεις.

Το μήνυμα από τον Ισραηλινό πρέσβη

Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Νόαμ Κατς, προειδοποίησε το Ιράν να μην επιδεινώσει την κατάσταση με νέες επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Υπογράμμισε τη στήριξη της Ελλάδας στην απαιτηση για απελευθέρωση όλων των ομήρων από τη Χαμάς και την ανάγκη για ειρήνη στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ