Η ΕΕ Συμφώνησε σχετικά με Μεταναστευτικό και Άσυλο: Ποια σημασία έχει για την Ελλάδα αυτή η ιστορική συμφωνία;

Η ΕΕ Συμφώνησε σχετικά με Μεταναστευτικό και Άσυλο: Ποια σημασία έχει για την Ελλάδα αυτή η ιστορική συμφωνία;

Μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις τριών ή περισσότερων ετών, επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία ανάμεσα στο Συμβούλιο της ΕΕ και τους ευρωβουλευτές, η οποία θα επιτρέψει για πρώτη φορά στην ΕΕ να έχει πλήρη νομοθεσία σχετικά με το άσυλο και τη μετανάστευση.

Μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις τριών ή περισσότερων ετών ανάμεσα στα κράτη-μέλη και την Ευρωβουλή, επιτεύχθηκε χθες το βράδυ πολιτική συμφωνία αναφορικά με τη μετανάστευση και το άσυλο. Οι πέντε νέοι κανονισμοί του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου καλύπτουν όλα τα στάδια της διαδικασίας, από τον έλεγχο των παράτυπων μεταναστών κατά την άφιξή τους στην ΕΕ, μέχρι την υποβολή και διεκπεραίωση αιτήσεων ασύλου και τους κανόνες για τον προσδιορισμό του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για τον χειρισμό μιας αίτησης.

Αλληλεγγύη στις χώρες της «πρώτης γραμμής»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο νέος κανονισμός προβλέπει υποχρεωτική αλληλεγγύη για τις χώρες της ΕΕ που βρίσκονται υπό μεταναστευτική πίεση. Ο κανονισμός δημιουργεί έναν μηχανισμό για την διασφάλιση της αλληλεγγύης και την υποστήριξη των κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν μεγάλη εισροή υπηκόων τρίτων χωρών που οδηγεί στην κατάρρευση του εθνικού συστήματος ασύλου.

Σχετικά με την αλληλεγγύη που αφορά τις χώρες της πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, η νέα νομοθεσία επιτρέπει ένα κράτος-μέλος που αντιμετωπίζει κατάσταση κρίσης, να ζητήσει εισφορές αλληλεγγύης από άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτές οι συνεισφορές μπορούν να αφορούν είτε τη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο από το πιεσόμενο κράτος-μέλος σε συνεισφέροντα κράτη-μέλη, είτε οικονομικές συνεισφορές ή άλλα εναλλακτικά μέτρα αλληλεγγύης.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Το Σύμφωνο θα δώσει στα κράτη-μέλη τα εργαλεία για γρήγορη αντίδραση

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαιρέτισε τη συμφωνία, καθώς αναφέρει ότι το Σύμφωνο θα εφοδιάσει την ΕΕ και τα κράτη-μέλη με τα εργαλεία για γρήγορη αντίδραση σε περιπτώσεις κρίσης. Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, αφού ολοκληρωθεί η τεχνική προετοιμασία των νομικών κειμένων, θα επικυρωθούν τυπικά από το Συμβούλιο και την Ευρωβουλή, θα δημοσιευτούν στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθούν σε ισχύ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ