Ένας καθηγητής σκοτώθηκε κατά τη γαλλική επίθεση

Ένας καθηγητής σκοτώθηκε κατά τη γαλλική επίθεση

Σημειώθηκε μια επίθεση σε ένα λύκειο στην πόλη Αράς στη βόρεια Γαλλία, κατά την οποία ένας καθηγητής δολοφονήθηκε με μαχαίρι ενώ ένας δεύτερος τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι υπουργοί Εσωτερικών και Παιδείας έχουν μεταβεί στο σημείο. Σύμφωνα με αναφορές, υπάρχουν ακόμα πολλοί τραυματίες, ενώ δύο είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ο δράστης, πιθανώς πρώην μαθητής του σχολείου, φώναζε στα αραβικά “Αλλαχού Ακμπάρ”, που σημαίνει “ο θεός είναι μεγάλος”. Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα κοινωνικά μέσα δείχνει τη στιγμή της επίθεσης και τον δράστη να μαχαιρώνει τον άνθρωπο που προσπαθεί να τον αποτρέψει από το να εισέλθει στο σχολείο. Ο δολοφονηθείς καθηγητής ήταν δάσκαλος Γαλλικών.

Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η αστυνομία έχει συλλάβει τον δράστη. Ο δράστης είχε καταχωρηθεί ως απειλή για την εθνική ασφάλεια λόγω των εξτρεμιστικών του απόψεων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο δράστης είναι 20 ετών και καταγωγής από τσετσένικη, και είχε καταγραφεί για εξτρεμισμό. Αυτό σημαίνει ότι είχε εκφράσει εξτρεμιστικές απόψεις και θεωρείται ως σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Μαζί με τον δράστη της επίθεσης συνελήφθη και ο αδελφός του. Όλα τα σχολικά συγκροτήματα στην πόλη Αράς έχουν αποκλειστεί για λόγους ασφαλείας. Ένα βίντεο που ανέβηκε λίγα λεπτά μετά την επίθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει την αυλή του σχολείου με τον δράστη και άλλα άτομα να προσπαθούν να τον αφοπλίσουν.

Κοινά χαρακτηριστικά με τη δολοφονία του καθηγητή Ιστορίας Σαμιουέλ Πατί το 2020

Η επίθεση συμπίπτει σχεδόν ακριβώς με τη δολοφονία του καθηγητή Ιστορίας Σαμιουέλ Πατί πριν από τρία χρόνια σε ένα λύκειο στις Βερσαλίες. Υπάρχει μόνο μια διαφορά 3 ημερών. Η δολοφονία του Πατί έγινε στις 16 Οκτωβρίου 2020, όταν ένας 20χρονος τσετσένος τον αποκεφάλισε έξω από μια γυμναστική όπου δίδασκε. Το γαλλικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε την αναστολή των εργασιών του ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ