Διπλή επίθεση με βόμβες κατά της Ιράν – Εκρήξεις στην τελετή για τον Σουλεϊμανί

Διπλή επίθεση με βόμβες κατά της Ιράν – Εκρήξεις στην τελετή για τον Σουλεϊμανί

Η τραγική απολογισμός των εκρήξεων στην τελετή για την τετραετή μνήμη της δολοφονίας του κορυφαίου στρατιωτικού του Ιράν, Κασέμ Σουλεϊμανί, έχει ξεπεράσει τους 100 νεκρούς. Τουλάχιστον 103 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 170 τραυματιστεί από τις δύο εκρήξεις που συγκλόνισαν την τελετή στην πόλη Κέρμαν. Οι Αρχές μιλούν για “τρομοκρατική επίθεση“, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης.

Διπλή επίθεση με βόμβες

Σύννεφα καπνού αναδύθηκαν στον ουρανό ενώ χιλιάδες άνθρωποι περπατούσαν προς το νεκροταφείο στη Κέρμαν. Η πρώτη έκρηξη ακολούθησε γρήγορα μια δεύτερη, κοντά σ’ ένα νεκροταφείο. Οι εκρήξεις συνέβησαν κατά τη διάρκεια της τελετής για τη μνήμη του Σουλεϊμανί το 2020.

Εμπλοκή του Ισραήλ

Οι εκρήξεις συνέβησαν μία ημέρα μετά την επίθεση ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, που σκότωσε τον αναπληρωτή ηγέτη της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι. Η εμπλοκή του Ισραήλ ωθεί σε φόβους για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Ανάληψη ευθύνης

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για τις εκρήξεις. Οι αρχές δεν είναι σίγουρες για το τι προκάλεσε τις εκρήξεις, αλλά εφημερίδα του Ιράν αναφέρει ότι δύο σακούλες γεμάτες με εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως στη μέση του πλήθους.

ran1

Ο Σουλεϊμανί ήταν θανάσιμος εχθρός των ΗΠΑ

O Κασέμ Σουλεϊμανί ήταν υπεύθυνος για τη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής του Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή, αλλά αποτελούσε θανάσιμο εχθρό κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ για τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο Σουλεϊμανί πιστώθηκε ότι βοήθησε στον εξοπλισμό, την εκπαίδευση και την καθοδήγηση ένοπλων ομάδων σε ολόκληρη την περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ