Δήλωση πρόσληψης μηχανικού στη Σιένα Αναζήτησε “προτιμούμενος άνδρας”

Δήλωση πρόσληψης μηχανικού στη Σιένα Αναζήτησε “προτιμούμενος άνδρας”

Η πόλη της Σιένα βρέθηκε σε σύγκρουση λόγω μιας αγγελίας πρόσληψης που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της. Η αγγελία αναφέρει ότι προτιμάται άνδρας για μια θέση μηχανικού. Η αντιπολίτευση έκρινε αυτό το γεγονός διακριτικό βάσει φύλου, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα La Repubblica. “Αυτό ακριβώς αναφέρει η ανακοίνωση της Σιένα για την πρόσληψη μηχανικού, προτιμώντας άνδρα υποψήφιο”, έγραψε η La Repubblica. Η αντιπολίτευση και πρώην υποψήφια δημάρχος, Άννα Φερέτι, διαμαρτύρθηκε για αυτό κατά τη διάρκεια της τελευταίας δημοτικής συνεδρίασης του 2023. “Υπάρχει αυτή την διακήρυξη από τη Σιένα”, δήλωσε σύμφωνα με τη Corriere di Siena, “προτιμώντας άνδρα για τη θέση μηχανικού”.

Η ανακοίνωση που κατέγγειλε η Φερέτι στη δημοτική συνεδρίαση λήγει στις 2 Ιανουαρίου και αναφέρεται σε πρόσληψη “προσωρινής διάρκειας σχετικά με την ανάθεση έργου Pnrr, για περίπου 36 μήνες, μέχρι τα τέλη του 2026”, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναφέρει επίσης ότι “θα υπάρξει προτίμηση για υποψηφίους που ανήκουν στο ανδρικό φύλο”.

Ερμηνεία της πρόσληψης βάσει προεδρικής διάταξης του 2023

Ωστόσο, η επιλογή του δήμου της Σιένα να προτιμά άνδρα υποψήφιο εξηγήθηκε με βάση προεδρική διάταξη του 2023, η οποία καθορίζει νέους κανόνες για τους δημόσιους διαγωνισμούς και υπερασπίζεται την ισότητα των φύλων στη δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα με τη νομοθεσία αυτή, “εάν υπάρχει διαφορά μεγαλύτερη του 30%, τότε πρέπει να υπάρχει προτίμηση υπέρ του λιγότερο εκπροσωπούμενου φύλου”.

Στην περίπτωση της Σιένας, σύμφωνα με την δήλωση, τα ποσοστά εργαζομένων ήταν 66,94% γυναίκες και 33,05% άνδρες, ξεπερνώντας το 30% διαφορά. Ωστόσο, για την αντιπολίτευση, το κείμενο της πρόσληψης που πρέπει να περιλαμβάνει τα ποσοστά των δύο φύλων δεν είναι σαφές.

Η Φερέτι αναφέρει, “Υπάρχει ασάφεια σχετικά με το εάν ο δήμος έλαβε υπόψην ολόκληρο το προσωπικό της διοίκησης ή μόνο τα άτομα που ανήκουν στον τομέα που αναζητεί. Αν πραγματικά υπάρχουν πάνω από το 66% γυναικών μηχανικών, αυτό είναι θετικό”.

Με πληροφορίες από La Repubblica

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ