Χάος και πανικός με την εντολή εκκένωσης στη Γάζα

Χάος και πανικός με την εντολή εκκένωσης στη Γάζα

Οι κάτοικοι της βόρειας Γάζας βρίσκονται σε πανικό μετά την εντολή εκκένωσης που έδωσε το Ισραήλ. Ο ΟΗΕ δέχθηκε το μήνυμα του Ισραήλ λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες και ανακοίνωσε το περιθώριο εκκένωσης των 24 ωρών. Ωστόσο, ο ΟΗΕ αντέδρασε, αποφασίζοντας ότι δεν είναι εφικτή η εκκένωση της περιοχής, ενώ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι είναι αδύνατη η μετακίνηση ασθενών από τα νοσοκομεία.

Κόντρα Ισραήλ-ΟΗΕ για την εντολή εκκένωσης

Ο ΟΗΕ θεωρεί ότι η εκκένωση της Γάζας δεν είναι δυνατή λόγω των καταστροφικών ανθρωπιστικών συνεπειών που θα επακολουθήσουν. Από την πλευρά του, ο Ισραήλ αντιδρά, χαρακτηρίζοντας «ντροπή» την αντίδραση του ΟΗΕ. Ο ΠΟΥ επίσης αντιδρά, λέγοντας ότι η μετακίνηση ευάλωτων ασθενών είναι ισοδύναμη με θανατική καταδίκη γι’ αυτούς.

Έκκληση της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου να σταματήσει η «ανθρωπιστική καταστροφή» στη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος καλεί τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει ώστε να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα. Η Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι δεν διαθέτει τα μέσα να απομακρύνει τους ασθενείς και τους τραυματίες από τα νοσοκομεία της περιοχής. Επίσης, επισημαίνει την έλλειψη ασφαλών περιοχών σε ολόκληρη τη Γάζα.

Sky News: Πρόβλημα στην εκκένωση λόγω της απόστασης

Η εκκένωση περίπου 1,1 εκατ. ανθρώπων από τη βόρεια Γάζα προς νότιες περιοχές αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω της μεγάλης απόστασης που πρέπει να καλυφθεί. Ο μέσος άνθρωπος θα χρειαστεί περίπου 4 ώρες για να διανύσει την απόσταση αυτή. Ωστόσο, η εκκένωση προβλέπει τη μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε πυκνοκατοικημένους δρόμους και περιλαμβάνει την απομάκρυνση νοσοκομείων και προσφυγικών καταυλισμών. Επίσης, η πορεία θα γίνει πάνω σε δρόμους με ερείπια και καμένα αυτοκίνητα λόγω των αεροπορικών επιθέσεων.

Η εκκένωση της Γάζας καταντά αδύνατη, λέει ο ισραηλινός στρατός

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι η εκκένωση της Γάζας θα χρειαστεί πολύ χρόνο, μετά τις δηλώσεις του ΟΗΕ για την προθεσμία των 24 ωρών. Ο στρατός αναφέρει επίσης ότι ο απολογισμός των θυμάτων αυξήθηκε σε 258 νεκρούς στρατιώτες.

Η Χαμάς καλεί τους κατοίκους να αγνοήσουν την προειδοποίηση

Η Χαμάς καλεί τους κατοίκους της Γάζας να μην ακούσουν την προειδοποίηση του Ισραήλ για εκκένωση και τονίζει ότι αυτή είναι μια απόπειρα ψυχολογικού πολέμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ