Αρνητική απόφαση του προέδρου για την απελευθέρωση της πρόσβασης στο χάπι της επόμενης μέρας

Αρνητική απόφαση του προέδρου για την απελευθέρωση της πρόσβασης στο χάπι της επόμενης μέρας

Ο πρόεδρος της Πολωνίας αρνήθηκε να εγκρίνει την απελευθέρωση της πρόσβασης στο χάπι της επόμενης ημέρας, με το επιχείρημα της προστασίας της υγείας των παιδιών. Η απόφασή του αφορά τη νομοθεσία που επιτρέπει τη χορήγηση αυτού του αντισυλληπτικού με ιατρική συνταγή μόνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας. Η αλλαγή στην πολιτική αυτή οφείλεται στην παρελθούσα υποβάθμιση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα, καθώς το 2017 η πρόσβαση σε αυτό το χάπι έγινε δυνατή μόνο με ιατρική συνταγή. Ο Πρόεδρος αποφάσισε να επιστρέψει την προτεινόμενη τροποποίηση του νόμου για επανεξέταση από το Κοινοβούλιο, με άμεσο στόχο την προστασία των παιδιών.

Μια ασάφεια φωτογραφία ενός προσώπου

Περιορισμός στην διάθεση του χαπιού της επόμενης μέρας στην Πολωνία

Ο Πρόεδρος ανησυχεί για τη δυνατότητα πρόσβασης σε αντισυλληπτικά φάρμακα από ανηλίκους χωρίς ιατρική επίβλεψη ή χωρίς συμμετοχή των γονιών, όπως αναφέρεται. Η αρνητική αυτή απόφαση κρίθηκε αρνητικά από την υφυπουργό Παιδείας, ενώ η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει την προθεσμία να παρέκτασει τη διάθεση του χαπιού με βοήθεια συντάγματος από τους φαρμακοποιούς. Ωστόσο, η υπουργός Υγείας δήλωσε ότι η παροχή του χαπιού θα πραγματοποιείται μέσω φαρμακευτικής συνταγής που εκδίδεται από φαρμακοποιούς.

Για την αποτροπή ανεπιθύμητων εγκυμοσύνεων, συνιστάται η ευκολότερη πρόσβαση στο χάπι από την 1η Μαΐου, σύμφωνα και με δηλώσεις σε ραδιοφωνικό σταθμό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει την κατάρτιση εθνικών προγραμμάτων για την ενσωμάτωση της αντισύλληψης σε αυτά, ως μέσο πρόληψης των ανεπιθύμητων εγκυμοσύνεων.

Άτομο να ακουμπά καθαρό γυαλί ντους

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ