Αποκαλύφθηκε το κρανίο ενός προϊστορικού τέρατος στην Αγγλία: Ένα γιγάντιο απολίθωμα ηλικίας 150 εκατομμυρίων ετών

Αποκαλύφθηκε το κρανίο ενός προϊστορικού τέρατος στην Αγγλία: Ένα γιγάντιο απολίθωμα ηλικίας 150 εκατομμυρίων ετών

Το κρανίο ενός γιγαντιαίου πλειόσαυρου, που βρέθηκε σε μια παραλία στην κομητεία Ντόρσετ της νότιας Αγγλίας, έχει καταφέρει να διατηρηθεί εντυπωσιακά καλά και μπορεί να αποκαλύψει σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή αυτών των προϊστορικών θαλάσσιων τεράτων.
Το απολίθωμα είναι περίπου 150 εκατομμύρια ετών, κάτι που το καθιστά σχεδόν 3 εκατομμύρια χρόνια νεότερο από οποιοδήποτε άλλο εύρημα σε αυτή την κατηγορία. Η επιστημονική κοινότητα εξετάζει προσεκτικά το δείγμα και εξετάζει την πιθανότητα να είναι ακόμη και ένα νέο είδος που δεν είχε προηγουμένως τεκμηριωθεί.

Αυτό το εξαιρετικά συγκρατημένο απολίθωμα, το οποίο αρχικά ανακαλύφθηκε την Άνοιξη του 2022, περιγράφεται λεπτομερώς στο επερχόμενο ντοκιμαντέρ του BBC “Attenborough and the Jurassic Sea Monster”, που παρουσιάζει ο διάσημος φυσιολόγος Sir David Attenborough, και θα προβληθεί στο BBC One την Πρωτοχρονιά. Το απολίθωμα ανασκάφηκε από έναν βράχο κατά μήκος της «Ιουράσιας ακτής» του Ντόρσετ, ένα τόπο με αρκετά απολιθώματα, έχει μήκος περίπου 2 μέτρα και ζυγίζει πάνω από μισό τόνο στην απολιθωμένη του μορφή. Οι πλειόσαυροι μπορούσαν να φτάσουν σε μήκος τα 15 μέτρα.

skia deinosavrou

Ανασκάφηκε από βράχο

Το απολίθωμα βρέθηκε βαθιά στον βράχο, περίπου 11 μέτρα πάνω από το έδαφος και 15 μέτρα κάτω από την κορυφή, και αποκαταστάθηκε με προσοχή και εμπειρία από τον παλαιοντολόγο Στιβ Έτσις και την ομάδα του. Η διαδικασία αποτελούσε μια επίπονη εργασία, καθώς τα οστά είχαν ραγίσει και έπρεπε να τοποθετηθούν στη σωστή θέση.

Ο βασιλιάς των θαλασσών

Το απολίθωμα φωτίζει τα χαρακτηριστικά που έκαναν τον πλειόσαυρο ένα από τα πιο τρομακτικά αρπακτικά της εποχής, με θηράματα όπως ο ιχθυόσαυρος. Είχε πολύ ισχυρό δάγκωμα και εξελιγμένα αισθητήρια οπών που χρησιμοποιούνταν για το κυνήγι των θηραμάτων στον ωκεανό.
Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, αυτός ο πλειόσαυρος είχε ένα δάγκωμα που ήταν δύο φορές πιο ισχυρό από του κροκόδειλου του αλμυρού νερού, το οποίο έχει σήμερα τα ισχυρότερα σαγόνια στον κόσμο.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανασκαφή στο παρακάτω βίντεο:

Πηγή: Gigantic skull of prehistoric sea monster found on England’s ‘Jurassic Coast’, Issy Ronald, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ