Από προσπάθεια να «πνίξει» το φτέρνισμα κατέληξε στο νοσοκομείο

Από προσπάθεια να «πνίξει» το φτέρνισμα κατέληξε στο νοσοκομείο

Πολλοί από εμάς κάνουν αυτόματα την κίνηση να «πνίξουν» το φτέρνισμα, αλλά οι γιατροί προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Ένα περιστατικό στη Σκωτία είναι ενδεικτικό για το τί μπορεί να συμβεί. Ένας άνδρας κατέληξε στο νοσοκομείο με έντονους πόνους μετά από μια προσπάθεια φτερνίσματος στο αυτοκίνητό του, καθώς έκλεισε τη μύτη και το στόμα του στην προσπάθειά του να «πνίξει» το φτέρνισμα. Οι εξετάσεις αποκάλυψαν πως αυτή η κίνηση προκάλεσε μια ρήξη στην τραχεία του, όπως αναφέρθηκε στο BMJ Case Reports.

Οι γιατροί αποφάσισαν να μην υποβάλουν τον ασθενή σε χειρουργική επέμβαση, αλλά τον κράτησαν υπό παρακολούθηση. Έπειτα από πέντε εβδομάδες, μια νέα εξέταση έδειξε ότι το τραύμα είχε επουλωθεί.

Γιατί δεν πρέπει να «πνίγουμε» το φτέρνισμα

Το περιστατικό έθεσε ως θέμα οι γιατροί από το πανεπιστήμιο του Νταντί, προειδοποιώντας ότι η κίνηση αυτή μπορεί να προκαλέσει σειρά σοβαρών τραυμάτων στην ανώτερη αναπνευστική οδό, όπως ρήξη τυμπάνου, ανεύρυσμα, ακόμη και κάταγμα στα πλευρά. Οι γιατροί συνιστούν να ακολουθούμε άλλες μεθόδους όπως το κάλυψιμο του προσώπου είτε με την παλάμη είτε με το εσωτερικό του αγκώνα κατά τη διάρκεια του φτερνίσματος, για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας από ιούς, όπως αναφέρθηκε στο BBC.

Με πληροφορίες από BBC

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ