Άμβλωση στη Γαλλία: Εγγυημένο συνταγματικό δικαίωμα στη διακοπή κύησης

Άμβλωση στη Γαλλία: Εγγυημένο συνταγματικό δικαίωμα στη διακοπή κύησης

Η Γαλλία επισφραγίζει σήμερα συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση, γίνοντας την πρώτη χώρα που ενσωματώνει στη νομοθεσία της την διακοπή κύησης. Αυτή η τροποποίηση του Συντάγματος, που προτάθηκε από την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία από βουλευτές και γερουσιαστές σε κοινή συνεδρίαση στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών. Το νέο άρθρο θα ορίζει αναλυτικά τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μια γυναίκα μπορεί να εκδηλώσει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής της άμβλωσης.

Η γερουσία είχε ήδη εγκρίνει τη συνταγματική αναθεώρηση από τον Ιανουάριο και αναμένεται να περάσει η διάταξη με την ψήφο τριών πέμπτων εντός της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο, η Γαλλία γίνεται η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενσωματώνει το δικαίωμα στην άμβλωση στη σημαντικότερη νομοθεσία της.

pexels anna shvets 4483341

Μήνυμα Ελπίδας

Η πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Γιαέλ Μπράουν-Πιβέ, χαρακτήρισε τη στιγμή “κρίσιμη, χωρίς όμως ανησυχία”, εκφράζοντας τη σημασία της για τις γυναίκες παγκοσμίως. Η αναθεώρηση αυτή υπογραμμίζει μια μακρά πολιτική διαμάχη που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της αριστεράς και υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση, με τη στήριξη φεμινιστικών οργανώσεων. Το δικαίωμα στην άμβλωση έχει υποστήριξη περίπου 80% του πληθυσμού, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, και έχει ενισχυθεί σημαντικά στο πολιτικό πεδίο. Η εκούσια διακοπή κύησης νομιμοποιήθηκε στη Γαλλία το 1975 μετά από μία έκκληση-σοκ που ακολούθησαν πολλές γυναίκες, μεταξύ των οποίων καταξιωμένες προσωπικότητες.

egkymosyni

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ