Αγωγή των New York Times: Πόλεμος γιγάντων για την τεχνητή νοημοσύνη

Αγωγή των New York Times: Πόλεμος γιγάντων για την τεχνητή νοημοσύνη

Έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος μεγάλων διαστάσεων σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και την παρουσία της στην καθημερινότητά μας, μεταξύ ενός από τους πιο διάσημους εκδοτικούς οίκους, των New York Times, και των τεχνολογικών εταιρειών OpenAI και Microsoft που βρίσκονται πίσω από την καινούργια αυτή τεχνολογία. Οι New York Times έχουν καταθέσει μήνυση κατά της OpenAI και της Microsoft για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς υποστηρίζουν πως αυτές οι εταιρείες δημιούργησαν τα μοντέλα της τεχνητής νοημοσύνης τους “αντιγράφοντας και χρησιμοποιώντας” εκατομμύρια άρθρα της εφημερίδας και τώρα “ανταγωνίζονται άμεσα” το περιεχόμενό της, κερδίζοντας από αυτό.

Σύμφωνα με τη μήνυση, τα γλωσσικά μοντέλα της OpenAI και της Microsoft, τα οποία τροφοδοτούν τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT και Copilot, “μπορούν να παράγουν αποτελέσματα που απαγγέλλουν αυτολεξεί το περιεχόμενο των Times”. Αυτό, σύμφωνα με την καταγγελία, “υπονομεύει και βλάπτει” τη σχέση των Times με τους αναγνώστες, ενώ παράλληλα τους στερεί “έσοδα από συνδρομές, άδειες, διαφημίσεις και θυγατρικές εταιρείες”. Επιπλέον, υποστηρίζεται πως αυτά τα μοντέλα της τεχνητής νοημοσύνης “απειλούν την υψηλής ποιότητας δημοσιογραφία” πλήττοντας την ικανότητα των ειδησεογραφικών πρακτορείων να προστατεύουν και να αξιοποιούν το περιεχόμενό τους προς όφελός τους.

Τι ζητούν οι NYT

Οι New York Times ανέφεραν πως προσπάθησαν να διαπραγματευτούν επί μήνες με τις δύο εταιρείες για να “διασφαλίσουν ότι έλαβαν δίκαια αντιτίμηση για τη χρήση του περιεχομένου τους”, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι, ζητούν από τις εταιρείες να θεωρηθούν υπεύθυνες για “δισεκατομμύρια δολάρια σε νόμιμες και πραγματικές αποζημιώσεις”. Απαιτούν επίσης από το δικαστήριο να απαγορέψει στην OpenAI και τη Microsoft να εκπαιδεύουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τους χρησιμοποιώντας το περιεχόμενο της εφημερίδας, καθώς επίσης και να αφαιρέσει το έργο των Times από τις βάσεις δεδομένων των εταιρειών.

Πρόσφατα, ο δημοσιογράφος των New York Times, Τζέρεμι Γουάιτ, ανέφερε ότι έλαβε email από υποψήφιο διδακτορικού στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα μέσω του ChatGPT. Η πρόσβαση αφορούσε προσωπικές και επαγγελματικές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ίδιου και άλλων τριάντα υπαλλήλων της εφημερίδας, αποδεικνύοντας την ευκολία απόκτησης πρόσβασης σε ευαίσθητες πληροφορίες.

Τι κάνουν οι υπόλοιποι εκδοτικοί οίκοι

Εκτός από τους New York Times, και άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν εμποδίσει την Open AI στη χρήση του περιεχομένου τους για την εκπαίδευση των μοντέλων της τεχνητής νοημοσύνης. Παρόμοιες ενέργειες έχουν αναλάβει το BBC, το CNN και το Reuters. Παράλληλα, η Axel Springer, που κατέχει τα Politico, Business Insider, Bild και Welt, έχει συμφωνήσει να επιτρέπει στο ChatGPT να αντλεί πληροφορίες απευθείας επί πληρωμή. Συνάμα, τo Associated Press επιτρέπει στην OpenAI να εκπαιδεύει τα μοντέλα της στα δικά τους ψηφίσματα για τα επόμενα δύο χρόνια. Ακόμη, αρκετοί συγγραφείς, όπως οι George R.R. Martin, Jodi Picoult και John Grisham, μήνυσαν πρόσφατα την OpenAI για τη χρήση των έργων τους για την εκπαίδευση του ChatGPT, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έργα που “βασίζονται, μιμούνται, συνοψίζουν ή παραφράζουν” τα δικά τους βιβλία.

ny1

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ