Αγκόλα: Τραγική Ομαδική Δολοφονία από Φυτό

Αγκόλα: Τραγική Ομαδική Δολοφονία από Φυτό

Τραγωδία στην Αγκόλα: Πενήντα νεκροί από το τοξικό φυτικό ποτό “Mbulungo”

Περίπου 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια μαζική τελετουργική δολοφονία στην Αγκόλα, όπου χρησιμοποιήθηκε το τοξικό φυτό ως φίλτρο για να αποδείξουν ότι δεν είχαν μαγικές δυνάμεις. Οι θλιβεροί θάνατοι συνέβησαν μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου κοντά στην πόλη Καμακούπα στην κεντρική Αγκόλα, όπως αναφέρει η Λουτσία Φιλεμόν, τοπική σύμβουλος. Κατηγορήθηκαν οι παραδοσιακοί θεραπευτές ότι παρείχαν τον μοιραίο πόσο. “Περισσότερα από 50 άτομα αναγκάστηκαν να καταναλώσουν αυτό το μυστηριώδες υγρό, το οποίο, σύμφωνα με τους θεραπευτές, αποδεικνύει αν κάποιος ασκεί μαγεία ή όχι”, δήλωσε η Φιλεμόν.

Παρά την έντονη αντίθεση της εκκλησίας σε αυτές τις πρακτικές, η πίστη στη μαγεία παραμένει ενισχυμένη σε ορισμένες αγροτικές κοινότητες της Αγκόλας. Οι αρχές αναφέρουν ότι οι καταχρήσεις αυξάνονται, με την αστυνομία να επιβεβαιώνει τους 50 νεκρούς. “Είναι συνηθισμένο να υποχρεώνουμε τους ανθρώπους να καταναλώνουν το υποτιθέμενο δηλητήριο λόγω της πίστης στη μαγεία”, ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Αντόνιο Χόσι, προειδοποιώντας για την αύξηση των περιστατικών.

Η Αγκόλα δεν έχει νομοθεσία κατά της μαγείας, αφήνοντας τις κοινότητες να διαχειρίζονται το θέμα κατά το δοκούν. Οι παραδοσιακοί θεραπευτές, γνωστοί και ως “marabouts”, συχνά αναλαμβάνουν την επίλυση των καταγγελιών μαγείας, περνώντας τον κατηγορούμενο από τον “δοξάστη” του Mbulungo. Η ανάγκη για αλλαγή είναι επιτακτική, καθώς η μαγεία εξακολουθεί να μαίνεται λόγω των κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων. Η κοινότητα πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες για την εξάλειψη των επικίνδυνων πρακτικών, όπως η μαγεία και τα ναρκωτικά, όπως υπογράμμισε ο επίσκοπος Φιρμίνο Ντέιβιντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ