Κοντά στις σχολές πρώτης επιλογής ένας στους 4 των ΓΕΛ το 2023

Κοντά στις σχολές πρώτης επιλογής ένας στους 4 των ΓΕΛ το 2023

Στατιστικά δεδομένα δείχνουν αύξηση των βάσεων σε σχολές Νομικής, Ψυχολογίας και Πολυτεχνείων, ενώ γίνεται αναμενόμενη πτώση για τις Ιατρικές σχολές. Ένας στους τέσσερις υποψήφιους των ΓΕΛ θα βρεθεί κοντά στις σχολές πρώτης επιλογής τους, με το 35% να μην εισέρχεται σε ΑΕΙ. Οι περιζήτητες σχολές Νομικής, Ψυχολογίας και Πολυτεχνικές και Διοίκησης Επιχειρήσεων θα έχουν άνοδο στις βάσεις τους. Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων των βαθμολογιών των υποψηφίων που έχουν γίνει δημόσια.

vivlio

Χαμηλότερο «κατώφλι» βαθμολογίας για την είσοδο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Συγκεκριμένα, το χαμηλότερο βαθμολογικό «κατώφλι» για την εισαγωγή στα ΑΕΙ προκύπτει από τις μέσες βαθμολογίες των υποψηφίων στα τέσσερα μαθήματα:

Για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών), στο 9,4.

Για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών Σπουδών), στο 9,9.

Για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Σπουδών Υγείας), στο 9,3.

Για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), στο 8,4.

Όσοι έχουν βαθμολογία χαμηλότερη από αυτά τα «κατώφλια» δεν θα μπορέσουν να εισέλθουν σε κάποιο ΑΕΙ και θα δηλώσουν το Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή σε Δημόσια ΙΕΚ.

Εκτιμήσεις βάσεων ανά πεδίο

Για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών): Προβλέπεται άνοδος στις βάσεις των υψηλόβαθμων τμημάτων, με μόρια άνω των 16.000. Για τις περιζήτητες σχολές Νομικής και Ψυχολογίας αναμένεται άνοδος της τάξης των 350-400 μορίων, ενώ αναμένεται πτώση σε αρκετές σχολές με βάσεις κάτω των 15.000 μορίων λόγω αυξημένου αριθμού εισακτέων.

Για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών Σπουδών): Αναμένεται πτώση των βάσεων στα περιζήτητα τμήματα των Πολυτεχνείων, αλλά και πτώση των βάσεων στη γενική του έννοια, λόγω μειωμένου αριθμού υποψηφίων.

Για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Σπουδών Υγείας): Αναμένεται πτώση των βάσεων για τις Ιατρικές Σχολές, ενώ θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για επιτυχία σε άλλες σχολές του πεδίου για όσους έχουν υψηλότερη βαθμολογία από το «κατώφλι» των 9,3 μορίων.

Για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής): Αναμένεται άνοδος των βάσεων, ειδικά στα περιζήτητα τμήματα όπως Διοίκησης Επιχειρήσεων, λόγω της αύξησης του αριθμού των υποψηφίων. Θα υπάρχουν επίσης οριακές αυξομειώσεις στις βάσεις των ιδιαίτερα περιζήτητων τμημάτων.

Δημοσίευση Αποτελεσμάτων

Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων και των βάσεων εισαγωγής αναμένεται στο τέλος Ιουλίου. Επίσης, προβλέπεται ότι θα ανοιχτεί η πλατφόρμα για την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου και του Παράλληλου Μηχανογραφικού στις επόμενες ημέρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ