Πραγματοποιήθηκε η Πρώτη Ληξιαρχική Εγγραφή για Παιδί ομόφυλης Οικογένειας στην Ελλάδα

Πραγματοποιήθηκε η Πρώτη Ληξιαρχική Εγγραφή για Παιδί ομόφυλης Οικογένειας στην Ελλάδα

Η πρώτη ληξιαρχική εγγραφή για παιδί ομόφυλης οικογένειας πραγματοποιήθηκε στο Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών στις 01/01/2024. Το παιδί αυτό αποκτήθηκε μέσω παρένθετης κύησης στο εξωτερικό, σύμφωνα με ανακοίνωση του δικηγόρου Βασίλη Σωτηρόπουλου στο Facebook. Η όλη διαδικασία έγινε με βάση το άρθρο 11 του Ν.5089/2024, που επιτρέπει τη νομική αναγνώριση γονεϊκής σχέσης ανεξαρτήτως φύλου των γονέων.

Ο Πρώτος Γάμος ομόφυλου ζευγαριού τελέστηκε στη Νέα Σμύρνη

Η εφαρμογή αυτή της νομοθεσίας αντιπροσωπεύει μια ιστορική στιγμή. Το παιδί του ομόφυλου ζευγαριού αποκτήθηκε μέσω παρένθετης κυοφορούσας, μιας ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστριας που ζει στο εξωτερικό. Ο δικηγόρος αναφέρει πως η διαδικασία αυτή αφορούσε πολύ πριν από την εφαρμογή του νόμου.

Εφαρμόστηκε το νέο Άρθρο 11 του Ν.5089/2024

Η εφαρμογή του νέου άρθρου επέτρεψε τη νομική αναγνώριση της γονεϊκής σχέσης του παιδιού, βασιζόμενη σε διατάξεις που προωθούν την ισότητα στον γάμο ανεξαρτήτως φύλου. Η διαδικασία περιλάμβανε τη μετάφραση εγγράφων και την προσκόμιση πιστοποιητικών. Η εγγραφή αυτή αποτελεί στόχο που ξεκίνησε από πολύ νωρίτερα για το δικηγορικό γραφείο, και σήμερα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία.

Πηγή: Antivirus

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ