Ο μητρικός θηλασμός ευνοεί μητέρες, βρέφη και την οικονομία

Ο μητρικός θηλασμός ευνοεί μητέρες, βρέφη και την οικονομία

Νέα επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι ο μητρικός θηλασμός επιφέρει οφέλη τόσο στις μητέρες όσο και στα βρέφη, ενώ επηρεάζει θετικά και την οικονομία. Το γάλα της μητέρας μπορεί να βελτιώσει την υγεία των παιδιών, μειώνοντας τις παιδικές ασθένειες και τη χρήση υπηρεσιών υγείας στα πρώτα χρόνια ζωής τους, με αποτέλεσμα να εξοικονομούνται χρήματα σε υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “PLOS ONE”. Η έρευνα διεξήχθη σε δεδομένα 500.000 μωρών στη Σκωτία που γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2009, ανακαλύπτοντας ότι τα παιδιά που θήλαζαν αποκλειστικά είχαν λιγότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες υγείας.

Στην ίδια έρευνα, αναφέρεται ότι ποσοστό 27% των μωρών θήλαζαν αποκλειστικά, 9% είχε μικτή διατροφή και 64% κατανάλωνε γάλα φόρμουλα τις πρώτες εβδομάδες ζωής τους. Οι ερευνητές ανέδειξαν ότι τα μωρά που θηλάζαν είχαν μειωμένη χρήση υπηρεσιών υγείας, με χαμηλότερο κόστος ανά εισαγωγή σε νοσοκομεία σε σύγκριση με τα βρέφη που δέχονταν γάλα φόρμουλα. Εκτιμάται ότι περίπου 10 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας σε δαπάνες υγείας θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν όλα τα βρέφη είχαν θηλάσει αποκλειστικά κατά τα πρώτα μήνες της ζωής τους.

Επιπλέον, η μειωμένη πρακτική του θηλασμού σε φτωχές περιοχές συμβάλλει στις υγειονομικές ανισότητες στα παιδιά. Συνολικά, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο μητρικός θηλασμός είναι σημαντικός για την υγεία και την οικονομία, προτείνοντας την αύξηση της θηλαστικής συχνότητας σε φτωχότερες περιοχές για τη μείωση των υγειονομικών ανισοτήτων στα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών.

Πηγή: Απόφαση – Μπε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ