Ιατρικό ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Ελλάδα: Σχολή υπό σύσταση με έδρα την Κύπρο

Ιατρικό ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Ελλάδα: Σχολή υπό σύσταση με έδρα την Κύπρο

Το πρώτο μη κρατικό ιατρικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα πήρε την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την ίδρυσή του, με έδρα την Κύπρο. Η σχολή με την ονομασία “University of Nicosia Greece Branch Medical Limited” είναι αποτέλεσμα συνεργασίας ανάμεσα στην “HELLENIC HEALTHCARE HOLDING 3 (CYPRUS) LIMITED” (HH3) και το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας. Πρόκειται για το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Η HH3, με έδρα την Κύπρο, συνεργάζεται με το αμερικανικό hedge fund CVC Capital Partners, το οποίο ελέγχει έξι μεγάλα νοσοκομεία στη χώρα και το 10% της ΔΕΗ.

Η HH3 είναι κυρίαρχη στον χώρο της υγείας στην Ελλάδα, καθώς κατέχει τα σημαντικά νοσοκομεία Υγεία, Μetropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ, Creta Inter Clinic, τα οποία θα παρέχουν πρακτική άσκηση στους φοιτητές. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο την ανάπτυξη της ιατρικής εκπαίδευσης στη χώρα.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Σε συνεδρίαση της στις 19 Απριλίου 2024, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε ομόφωνα την συγκέντρωση της HH3 με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας για την ίδρυση της “University of Nicosia Greece Branch Medical Limited” και της υφιστάμενης “VANES Limited”. Και τα δύο σχήματα δραστηριοποιούνται στην Κύπρο σε διαφορετικούς κλάδους, όπως η υγεία και η εκπαίδευση.

Η νέα σχολή “University of Nicosia Greece Branch Medical Limited” έχει ως στόχο τη λειτουργία μιας Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα, σύμφωνα με το νόμο 5094/2024, μετά από τη λήψη των απαραίτητων αδειών από τα αρμόδια όργανα. Από την άλλη πλευρά, η “VANES Limited” δραστηριοποιείται στην αγορά κτηματομεσιτικών υπηρεσιών.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θεώρησε ότι η εν λόγω συγκέντρωση δεν προκαλεί προβλήματα ανταγωνισμού, και δεν υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για τη συμβατότητά της με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις σχετικές αγορές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ