Αφρικανική σκόνη: Πόσο επικίνδυνα είναι τα αιωρούμενα σωματίδια

Αφρικανική σκόνη: Πόσο επικίνδυνα είναι τα αιωρούμενα σωματίδια

Η αφρικανική σκόνη βρίσκεται παρόν στην Ελλάδα και φαίνεται πως θα είναι αυξημένη λόγω κλιματικών αλλαγών. Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, επεσήμανε την σημασία του φαινομένου, καλώντας για σοβαρή αντιμετώπιση.

Η μεταφορά των σωματιδίων της αφρικανικής σκόνης προς την Ελλάδα μεταφέρει εκτός από μέταλλα, και ρύπους από τις αρχικές περιοχές, προκαλώντας ανησυχίες για τη μεταφορά μικροοργανισμών που δεν ανήκουν στο ηπειρωτικό οικοσύστημά μας.

Σε πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει συγχρόνως νέφος αφρικανικής σκόνης, ο κ. Σαρηγιάννης προειδοποιεί για αυξημένο πρόβλημα ρύπανσης του αέρα. Συνιστά τη χρήση μάσκας και απολυμαντικών συσκευών για προστασία. Η μεταφορά της αφρικανικής σκόνης αναμένεται να εξακολουθήσει έως και την Τρίτη, όπου θα περιοριστεί μόνο στα ανατολικά.

ATHINA1

Τα βασικά για την αφρικανική σκόνη

Η αφρικανική σκόνη προέρχεται από την έρημο Σαχάρα και αποτελεί πηγή αιολικής ορυκτής σκόνης. Με ετήσια παραγωγή περίπου 400-700 x 106 τόνους, η Σαχάρα συνιστά τη μεγαλύτερη πηγή τέτοιου είδους σκόνης στον πλανήτη. Οι άνεμοι μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες σκόνης προς διάφορες περιοχές του κόσμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ