Η άσκηση που απαιτεί μόνο 3 δευτερόλεπτα και χτίζει τους μυς

Τρέλλα έχεις να βλέπεις τον κορμάρα του γυμνασμένου ανθρώπου και να πιστεύεις πως έχει ξοδέψει ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο. Μάλλον το ίδιο πιστεύει και αυτός, ότι χρειάζεται να αφιερώνει αμέτρητες ώρες στη μυική ενδυνάμωση. Μια πρόσφατη έρευνα όμως απέδειξε ότι μπορούμε να δυναμώσουμε τους μύες μας, ακόμα και με μια άσκηση που διαρκεί μόλις 3 δευτερόλεπτα, τρεις φορές την εβδομάδα. Ναι μεν την κάνουμε γρήγορα, αλλά οι μύες μας το απολαμβάνουν και βελτιώνουν τη δύναμη τους. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προλάβει τον κίνδυνο ασθενειών που προκαλούνται από την καθιστική ζωή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Edith Cowan University της Αυστραλίας και το Niigata University of Health and Welfare της Ιαπωνίας, μόνο 3 δευτερόλεπτα άσκησης την ημέρα, για πέντε ημέρες την εβδομάδα, σε έκκεντρες συσπάσεις του δικεφάλου, μπορούν να οδηγήσουν σε βελτίωση της μυϊκής δύναμης. Οι έκκεντρες συσπάσεις είναι όταν ο μυς μεγαλώνει, π.χ. όταν φέρνουμε ένα βαράκι προς το σώμα μας. Σε αντίθεση, οι ομόκεντρες συσπάσεις είναι όταν ο μυς μικραίνει, π.χ. όταν ανεβάζουμε ένα βαράκι μακριά από το σώμα μας. Τέλος, οι ισομετρικές συσπάσεις είναι όταν δεν αλλάζει το μήκος του μυός, π.χ. όταν κρατάμε ένα βαράκι στη σταθερή του θέση.

Η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που έκαναν την άσκηση 3 φορές την εβδομάδα είδαν μια μικρή αύξηση στην ομόκεντρη και έκκεντρη δύναμή τους, ενώ δεν είδαν αύξηση στην ισομετρική δύναμη τους. Αυτό δείχνει ότι μια συντομότερη και πιο συχνή άσκηση μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από μια μεγαλύτερη ασκηστική προπόνηση μια φορά ή δύο την εβδομάδα.

Για να βοηθήσουμε τους μύες μας και να αυξήσουμε τη δύναμή μας, αρκούν 3 δευτερόλεπτα άσκησης 3 φορές την εβδομάδα. Ακόμα και λίγα λεπτά άσκησης την ημέρα κάνουν διαφορά στη φυσική μας κατάσταση και υγεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ