8 περίεργα πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν τρέχεις Μαραθώνιο

8 περίεργα πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν τρέχεις Μαραθώνιο

Στον μαραθώνιο, οι δρομείς πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς κακή διαχείριση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα σημάδια που εμφανίζονται στους δρομείς και γιατί δεν πρέπει να ανησυχούν τόσο πολύ γι’ αυτά;

1. Η μύτη σου μπορεί να αρχίσει να «τρέχει»

Μια μελέτη ανέφερε ότι το 56% των δρομέων εμφανίζουν καταρροή ενώ τρέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει καθώς όταν αναπνέεις περισσότερο, η μύτη σου δραστηριοποιείται πιο έντονα από το κανονικό και παράγεται βλέννα.

2. Θα κοντύνεις για λίγο

Άλλο ένα αρκετά περίεργο πράγμα που μπορεί να συμβεί είναι ότι κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου χάνεις μερικά χιλιοστά ύψους. Κατά την έρευνα, οι μύες της πλάτης τεντώνονται κάτω από έντονες συνθήκες και το υγρό μεταξύ των μεσοσπονδύλιων δίσκων μειώνεται. Αυτό είναι προσωρινό και το ύψος επανέρχεται στη φυσική του κατάσταση.

3. Μπορεί να πάθεις κράμπα

Η κράμπα είναι από τα πιο συνηθισμένα μυϊκά προβλήματα όταν τρέχεις σε μαραθώνιο. Είναι σημαντικό να μην κάνεις μια απότομη εκκίνηση, καθώς οι περισσότερες κράμπες συμβαίνουν γι’ αυτόν τον λόγο.

4. Μπορεί να σου κοπεί η όρεξη

Μετά τον αγώνα, ενδέχεται να μη θες να φας καθώς το σώμα καταστέλλει την όρεξη κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης. Αυτή η κατάσταση επανέρχεται στη φυσιολογική της κατάσταση όταν το σώμα χαλαρώσει.

5. Τα νύχια των ποδιών σου μπορεί να μαυρίσουν

Τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από τα νύχια των ποδιών τραυματίζονται κατά τη διάρκεια του αγώνα, με αποτέλεσμα η περιοχή να μαυρίσει. Αυτό είναι προσωρινό και η θεραπεία βοηθάει τα νύχια να αναπληρωθούν με τον καιρό.

6. Ίσως να νιώσεις πως είσαι ιδιοφυΐα

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Ιλινόις διαπίστωσαν ότι 30 λεπτά άσκησης μπορούν να βελτιώσουν τη γνωστική ικανότητα ακόμη και κατά 10%.

7. Οι ρώγες σου μπορεί να αιμορραγήσουν

Μετά την εξάτμιση του ιδρώτα, η περιοχή γύρω από τις θηλές ενδέχεται να προκαλέσει αιμορραγία. Μπορείς να βρεις αξεσουάρ για προστασία στο διαδίκτυο πριν τον αγώνα.

8. Με την ενέργεια που καίς θα μπορούσες να φορτίζεις το κινητό σου για ένα χρόνο

Κάθε δρομέας μαραθώνιου καίει τέτοια ενέργεια που θα φορτίζει το κινητό του για έναν χρόνο. Σκέψου τις selfies που θα μπορούσες να βγάλεις τρέχοντας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ