Ποιο ελληνικό νησί σκοπεύουν να μετατρέψουν σε “πράσινο” οι Σαουδάραβες;

Συμφωνία Ελλάδας – Masdar των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τη μετατροπή του νησιού σε «GR-Eco Ιsland»

Ένα ακόμη ελληνικό νησί είναι έτοιμο να γίνει “πράσινο” μετά την υπογραφή μιας συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας και της Abu Dhabi Future Energy Company PJSC – Masdar.

Το Πόρο θα υποστεί εκ βάθρων μετασχηματισμό, χάρη στη συμμετοχή του Αμπού Ντάμπι και των επενδυτών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίοι θα χρηματοδοτήσουν έργα εναλλακτικών πηγών ενέργειας και άλλες πράσινες πρωτοβουλίες όπως τη μετάτροπη των επιβατηγών σκαφών σε ηλεκτρικά, τη δημιουργία ενός πλήρως ηλεκτρικού πορθμείου και τη διαχείριση των αποβλήτων με την αρχή της κυκλικής οικονομίας, προκειμένου να επιτευχθεί ποσοστό ανωτέρας του 90% στη διαχείριση των αποβλήτων.

1%20%2816%29

Η συμφωνία υπογράφηκε παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ, Προέδρου της COP28 και Προέδρου της Masdar, Dr Sultan Al Jaber στο ελληνικό περίπτερο της COP28 στο Ντουμπάϊ και εδραιώνει τη δέσμευση της κρατικής εταιρείας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να χρηματοδοτήσει έργα πράσινης υποδομής στον Πόρο. Στόχος είναι ο «πράσινος» μετασχηματισμός του νησιού, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “GR-Eco Islands“.

Και οι δύο πλευρές, επανέλαβαν τη σταθερή δέσμευσή τους στη ανάληψη δράσεων για το κλίμα και τόνισαν τον κρίσιμο ρόλο της διεθνούς συνεργασίας στην επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Τα δύο μέρη θα προβούν άμεσα στην καθορισμό των τεχνικών λεπτομερειών των προγραμματισμένων ενεργειών, με σκοπό να συμφωνήσουν το πλαίσιο για την υλοποίησή τους τους επόμενους μήνες.

poros2

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη συμφωνία της κυβέρνησης με την εταιρεία Masdar, η οποία θα αναλάβει τον μετασχηματισμό του Πόρου σε ένα «πράσινο νησί».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε: «Η συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Masdar, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “GR-Εco Islands”, θα επέτρεψει την μετατροπή του Πόρου σε ένα πρότυπο νησί ενεργειακής μετάβασης. Η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, περίπου 7MW, θα καλύψει μεγάλο μέρος [/CUT OFF]…

2%20%286%29

Ο Δρ Sultan Al Jaber, Υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ, Πρόεδρος της COP28 και Πρόεδρος της Masdar, δήλωσε: «Η καινοτόμος πρωτοβουλία “GR-Eco Islands” αποδεικνύει ότι κάθε χώρα, περιοχή ή νησί μπορεί να συμβάλει στον τριπλασιασμό της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σε μια δίκαια ενεργειακή μετάβαση. Η Ελλάδα αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα για τον κόσμο σχετικά με τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και την υλοποίηση έργων πράσινης υποδομής και βιώσιμης ανάπτυξης».

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει αναδειχθεί πρωτοπόρος στη δράση για το κλίμα, υλοποιώντας καινοτόμα έργα, όπως…[/CUT OFF]…»

Ο βιώσιμος μετασχηματισμός μικρών νησιωτικών κοινοτήτων είναι αναμφίβολα ένας σημαντικός στόχος, ο οποίος πραγματοποιείται μέσω της πρωτοβουλίας “GR-Eco Islands”. Η Αστυπάλαια αποτελεί το πρώτο έξυπνο και βιώσιμο νησί, όπου δοκιμάστηκε με επιτυχία το πρόγραμμα σε πιλοτική βάση, ενώ το νησί της Χάλκης ακολούθησε το παράδειγμά της και εγκατέστησε επισήμως την πρωτοβουλία.

Η συνεργασία με τη Masdar έχει σαν στόχο να φέρει τον Πόρο στον κόσμο των “GR-Eco Islands”. Αυτή η συνεργασία αντιπροσωπεύει ένα ξεχωριστό παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Masdar, Mohamed JameelAl Ramahi, υπερηφανεύεται για την υποστήριξη που προσφέρει η εταιρεία στην Ελλάδα για τους στόχους καθαρής ενέργειας και τη διατήρηση του Πόρου.

Η δράση “GR-Eco Islands” από την ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να μετατρέψει τα ελληνικά νησιά σε πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης. Η στρατηγική επικεντρώνεται στην απανθρακοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ανάπτυξης έργων καθαρής ενέργειας και στην υλοποίηση βασικών έργων υποδομής.

Η Masdar, ως πρωταθλητής καθαρής ενέργειας των ΗΑΕ και μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως, έχει αναπτύξει έργα σε περισσότερες από 40 χώρες. Στόχος της είναι η ανάπτυξη τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων βιωσιμότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ