Ποιο Χρώμα Αυτοκινήτου Πρόκειται να Απαγορευθεί στην Ευρώπη;

Ποιο Χρώμα Αυτοκινήτου Πρόκειται να Απαγορευθεί στην Ευρώπη;

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν μπροστά τους μια νέα πρόκληση το 2024, καθώς πρόκειται να απαγορευτεί ένα δημοφιλές χρώμα στην Ευρώπη. Πρόκειται για το εξασθενές χρώμιο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στα αυτοκίνητα για να προσδώσει λάμψη και premium εμφάνιση στα μοντέλα.

Το εξασθενές χρώμιο, παρότι είναι τοξικό και καρκινογόνο, χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες σε μέρη όπως οι μάσκες, οι προφυλακτήρες και οι τροχοί των αυτοκινήτων. Το χρώμα που δίνει στις επιφάνειες που καλύπτει το εξασθενές χρώμιο είναι μοναδικό, αλλά οι ρύποι που παράγονται κατά την επεξεργασία του είναι αρκετά τοξικοί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει την απαγόρευση της χρήσης εξασθενούς χρωμίου λόγω των καρκινογόνων ενώσεών του. Αυτό αποτελεί μέρος των ρυθμίσεων που ισχύουν για τα οχήματα με στόχο τη μείωση της χρήσης επικίνδυνων ουσιών στην κατασκευή τους, πέραν του εξασθενούς χρωμίου συμπεριλαμβανομένων και άλλων ουσιών όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος και το κάδμιο.

Οι κατασκευαστές έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό την αναζήτηση εναλλακτικών υλικών για την επιμετάλλωση των αυτοκινήτων που να είναι λιγότερο τοξικά. Για παράδειγμα, η Renault δοκιμάζει νέες ουσίες όπως το νικέλιο και ο χαλκός αντί του χρωμίου. Κάποιοι κατασκευαστές έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χρήση εξασθενούς χρωμίου στα νέα μοντέλα τους.

Η απαγόρευση αυτή θα επηρεάσει επίσης την επισκευή ή αναπαλαίωση ιστορικών αυτοκινήτων, καθώς και άλλους κλάδους όπως η εκτύπωση και η παραγωγή μαγειρικών σκευών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ