Γιατί όλα τα αυτοκίνητα θα έχουν άσπρη οροφή – Οι «φωνές» από τους επιστήμονες

Γιατί όλα τα αυτοκίνητα θα έχουν άσπρη οροφή – Οι «φωνές» από τους επιστήμονες

Καθώς βγαίνουμε από τον θερμότερο χειμώνα στην ιστορία, η επιστημονική κοινότητα επιδιώκει να ανατρέψει την υπερθέρμανση του πλανήτη με κάθε δυνατό μέσο που διαθέτει.

Η επιλογή των χρωμάτων στο αμάξωμα των αυτοκινήτων αναδεικνύεται ως λύση στη μείωση των ρύπων και την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Μια έρευνα δείχνει ότι η λευκή οροφή ενός αυτοκινήτου μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τα ανοιχτόχρωμα αυτοκίνητα αναπτύσσουν χαμηλότερες θερμοκρασίες από κάτω από τον ήλιο, κάτι που ανακλά την ηλιακή ακτινοβολία.

Συγκεκριμένες εκτιμήσεις δείχνουν ότι με λευκή οροφή τα οχήματα εξοικονομούν μέχρι και 500 εκατομμύρια λίτρα καυσίμων ετησίως, μείωνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 1 εκατομμύριο τόνους.

Τα οχήματα με λευκή οροφή θερμαίνονται λιγότερο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα τη μειωμένη χρήση του κλιματισμού.

Γάλλοι επιστήμονες προτείνουν την υποχρεωτική χρήση λευκής βαφής στις οροφές των οχημάτων στη Γαλλία, προκειμένου να επιτευχθούν σημαντικές εξοικονομήσεις καυσίμων και μείωση των εκπομπών CO2.

Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της έρευνας, η εφαρμογή της πρότασης φαίνεται αμφισβητούμενη, τουλάχιστον για όλα τα υπάρχοντα οχήματα στη χώρα.

Ανάλογες «υποχρεώσεις» εξετάζονται για το χρώμα των κτιρίων, που μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για τον κλιματισμό.

Παρόλα αυτά, η ιστορία των λευκών οροφών στα αυτοκίνητα φαίνεται να είναι ανεπίκαιρη για τη Γαλλία, έστω και με τις επιστημονικές αποδείξεις που υπάρχουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ