Έρχονται “μικροτσίπ” που κατασκευάζονται στην Ευρώπη

Γίνεται ενίσχυση της παραγωγής chips στην ΕΕ με 3,3 δισ. ευρώ.

Επίσημα ενεργός είναι ο νέος ευρωπαϊκός νόμος για τα chips, που περιλαμβάνει μέτρα για τη διασφάλιση του εφοδιασμού, την ανθεκτικότητα και την τεχνολογική πρωτοπορία της ΕΕ στις ημιαγωγούς τεχνολογίες και εφαρμογές.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να διατεθούν 3,3 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγής των ημιαγωγών στην Ευρώπη και να μην εξαρτώνται οι εταιρείες από άλλες χώρες.

Οι ημιαγωγοί αποτελούν τα βασικά στοιχεία των ψηφιακών προϊόντων, όπως τα smartphone, τα αυτοκίνητα και η υγειονομική περίθαλψη. Είναι επίσης σημαντικοί στην ενεργειακή παραγωγή, την άμυνα, τις επικοινωνίες και τον βιομηχανικό αυτοματισμό.

Μέσω του European Chips Act, η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να αυξήσει το μερίδιο της στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών στο 20% έως το 2030.

Ο νόμος περιλαμβάνει τρεις βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι η Πρωτοβουλία Chips for Europe, η οποία ενισχύει την τεχνολογική ηγεσία της Ευρώπης. Ο δεύτερος πυλώνας παρέχει κίνητρα για εγκαταστάσεις παραγωγής, ενώ ο τρίτος πυλώνας προβλέπει έναν μηχανισμό συντονισμού για την παρακολούθηση της προσφοράς και την πρόβλεψη ελλείψεων στην αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ