Αποκάλυψη πλαστογράφησης ΦΠΑ σε πολυτελή αυτοκίνητα αξίας 80 εκατ. ευρώ

Αποκάλυψη πλαστογράφησης ΦΠΑ σε πολυτελή αυτοκίνητα αξίας 80 εκατ. ευρώ

Μια έρευνα αποκάλυψε ένα περίπλοκο δίκτυο που παρανόμως εμπλέκονταν σε δραστηριότητες μεταφοράς πολυτελών αυτοκινήτων, χρησιμοποιώντας παραπλανητικές εταιρείες σε πολλές χώρες.

Ένας πρώην συμβολαιογράφος καταδικάστηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Βερολίνου, στις 2 Φεβρουαρίου 2024, για πλαστογραφία και ψευδείς συμβολαιογραφικές πράξεις, έπειτα από μια έρευνα για απάτη στον ΦΠΑ, ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούσε, μεταξύ άλλων, και πολυτελή αυτοκίνητα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στο Βερολίνο.

πολυτελή αυτοκίνητα

Η έρευνα αποκάλυψε ένα πολύπλοκο δίκτυο, μέσω του οποίου διακινούνταν πολυτελή αυτοκίνητα, χρησιμοποιώντας εταιρείες «μαϊμού» σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Τσεχίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας. Οι κατηγορούμενοι υποτίθεται ότι εκμεταλλεύτηκαν ανθρώπους με οικονομικές δυσκολίες από την Πολωνία και τη Λετονία. Εκτιμάται επίσης ότι οι βασικοί ύποπτοι ενεργούσαν ως πραγματικοί διευθυντές εταιρειών, πλαστογραφώντας υπογραφές, με τη βοήθεια συμβολαιογράφων και φοροτεχνικών.

πολυτελή αυτοκίνητα

Το δικαστήριο παρατήρησε ότι ο συμβολαιογράφος είχε προσημειώσει συμβολαιογραφικές μεταβιβάσεις εταιρειών και καταστατικών γραφείων, με βάση πλαστές υπογραφές «αχυρανθρώπων», οι οποίοι ήταν θύματα ταυτοποιητικής κατάχρησης. Αν και ο κατηγορούμενος υποστήριζε ότι δεν είχε γνώση για τον ρόλο των «μαϊμού» εταιρειών σε μια απάτη του ΦΠΑ, το δικαστήριο τον καταδίκασε ως μέλος μιας συμμορίας, για τη συμμετοχή του σε πλαστογραφημένες συμβολαιογραφίες και απάτες.

πολυτελή αυτοκίνητα

Επειδή ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε τις πράξεις του, έχει αποσύρει την άδειά του ως συμβολαιογράφος κατά τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας και είναι σοβαρά άρρωστος, το Περιφερειακό Δικαστήριο του Βερολίνου τον καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκιση, με αναστολή. Επιπλέον, το δικαστήριο εξέδωσε διαταγή για την κατάσχεση των αμοιβών συμβολαιογράφων που κερδίστηκαν. Η απόφαση για τους άλλους κατηγορούμενους αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από τον Απρίλιο.

πολυτελή αυτοκίνητα

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για τη διερεύνηση, δίωξη και εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ