Ανάλυση των Κρατικών Εσόδων από τα Αυτοκίνητα τον Πρώτο Μήνα του 2024

Ανάλυση των Κρατικών Εσόδων από τα Αυτοκίνητα τον Πρώτο Μήνα του 2024

Τα κρατικά έσοδα από τον κλάδο των αυτοκινήτων εμφάνισαν ανοδική τάση τον πρώτο μήνα του 2024, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Δελτίο Εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού. Σημαντική άνοδο παρατηρήθηκε στα έσοδα από το Τέλος Ταξινόμησης, με διψήφιο ποσοστό ανόδου, ενώ τα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας, τον ΦΠΑ και τα Τέλη Κυκλοφορίας αυξήθηκαν επίσης, αλλά σε μονοψήφια ποσοστά. Αντίθετα, τα έσοδα από τον φόρο στις ασφάλειες σημείωσαν έντονη πτώση, με διψήφιο ποσοστό μείωσης.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρέτεινε την προθεσμία εξόφλησης των Τελών Κυκλοφορίας για το 2024 έως τα τέλη Φεβρουαρίου, με την προσδοκία μεγάλης άνοδου των αντίστοιχων εσόδων κατά τον επόμενο μήνα. Οι προβλέψεις για τα έσοδα από τα αυτοκίνητα θα εξαρτηθούν από τις αγοραστικές επιλογές των καταναλωτών και των εταιρειών leasing και ενοικιάσεων ΙΧ, που αναμένεται να υποστηρίξουν τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων λόγω αλλαγών στους στόλους τους.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα από το Τέλος Ταξινόμησης Οχημάτων αυξήθηκαν κατά 14,7% τον πρώτο μήνα του 2024, φτάνοντας τα 39 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα έσοδα από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 6,4%, φτάνοντας τα περίπου 2,42 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα από τον φόρο ασφαλίστρων, αντίθετα, σημείωσαν μείωση 84%, φτάνοντας τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Τα συνολικά κρατικά έσοδα αναμένεται να εμφανίσουν μικρή μείωση σε ποσοστό 1,81% στον προϋπολογισμό του 2024. Ωστόσο, ορισμένα σημαντικά στοιχεία δείχνουν αύξηση στα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας και τον ΦΠΑ, ενώ παρατηρείται πτώση στα έσοδα από τον φόρο ασφαλίστρων. Αναμένεται ενδιαφέρουσα εξέλιξη στα επόμενα διαστήματα με βάση τις αναλύσεις και τις τάσεις της αγοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ