Αλλαγές στα φανάρια των δρόμων – Το νέο χρώμα που προτείνεται

Αλλαγές στα φανάρια των δρόμων – Το νέο χρώμα που προτείνεται

Καθηγητές πανεπιστημίου προτείνουν τη χρήση τετράχρωμων φαναριών για την εξυπηρέτηση των αυτοκινήτων του μέλλοντος.

Τα φωτεινά σηματοδότες (ή αλλιώς τα φανάρια) αποτελούν ένα από τα κύρια μέσα ρύθμισης της κυκλοφορίας με τη χρήση λαμπτήρων.

Συνήθως, στην Ελλάδα και παγκοσμίως, χρησιμοποιούνται τρία χρώματα, με το κόκκινο να σηματοδοτεί διακοπή, το πράσινο συνέχιση και το πορτοκαλί προειδοποίηση πριν από την κόκκινη ένδειξη.

Στο μέλλον, υπάρχει πιθανότητα να προστεθεί ένα άσπρο χρώμα στα φανάρια, το οποίο θα εξυπηρετεί τα αυτόνομα οχήματα.

Ο καθηγητής Ali Hajbabaie αναφέρει ότι αυτό το άσπρο χρώμα θα χρησιμοποιείται όταν σε μια διέλευση συγκεντρώνονται αρκετά αυτόνομα αυτοκίνητα, υποδηλώνοντας προτεραιότητα.

Δεν είναι απαραίτητη η προσθήκη ενός νέου χρώματος, καθώς η ρύθμιση των φαναριών μπορεί να γίνει και με τρόπο που να εναλλάσσονται το πράσινο και το κόκκινο ταυτόχρονα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους οδηγούς.

Η πρόταση για το άσπρο χρώμα έχει ανοίξει συζήτηση, αλλά απαιτεί το συντονισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ για να εφαρμοστούν τετράχρωμα φανάρια, το ποσοστό των αυτόνομων οχημάτων θα πρέπει να είναι υψηλό.

Προς το παρόν, υλοποιούνται πειραματικά προγράμματα σε διάφορες χώρες, που εξυπηρετούν τα αυτόνομα οχήματα, αλλά όχι μέσω της προσθήκης νέου χρώματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ