Κάτι διαφορετικό έχει φέτος το καλοκαίρι για τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, που βρήκε τον Ολυμπιακό νωρίτερα από κάθε άλλη σεζόν σε επίσημες υποχρεώσεις. Το πρώτο παιχνίδι της χρονιάς έρχεται ήδη στις 4 Αυγούστου, στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» κόντρα στη Ναϊμέγκεν για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League (21:00), και ο τεχνικός των «ερυθρόλευκων» το παραδέχτηκε ευθέως στη συνέντευξη Τύπου: «Είναι η πρώτη φορά και για εμένα που ξεκινάω τόσο νωρίς».
Το εισιτήριο για τη League Phase, άλλωστε, κρίνεται σε προκριματικά που για εκείνον είναι πρωτόγνωρα. «Το να έχεις την ευκαιρία να μπεις στην κορυφαία διοργάνωση, μεγάλο το κίνητρο. Νιώθω μεγάλη όρεξη, ξέρω ότι θα είναι δύσκολο». Με μια βασική παραδοχή όμως: τίποτα δεν κρίνεται στο πρώτο 90λεπτο. «Είμαι σίγουρος ότι δεν θα κριθεί σε ένα αλλά σε δύο παιχνίδια και ελπίζω να πάρουμε στο τέλος το εισιτήριο».
Η προετοιμασία, παρά τα μέτρια αποτελέσματα στα φιλικά, τον βρίσκει ικανοποιημένο. «Φέτος δουλέψαμε πολύ. Τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά αλλά η προετοιμασία μας έχει βοηθήσει», είπε, ενώ για τις απουσίες των Έσε και Σιπιόνι πρόσθεσε: «Οι τραυματισμοί μπορεί να συμβούν. Για αυτό είμαστε εδώ για να μπορέσουμε να τους αντικαταστήσουμε».
Πέντε απουσίες στην άμυνα της Ναϊμέγκεν
Φορτωμένη με ιστορική φόρα φτάνει στον Πειραιά η Ναϊμέγκεν: τρίτη στο ολλανδικό πρωτάθλημα της περασμένης σεζόν με 59 βαθμούς, πάνω από Άγιαξ και Τβέντε, και πρώτη συμμετοχή της στο Champions League στην ιστορία του συλλόγου. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην άμυνα, όπου πέντε παίκτες είναι τραυματίες — οι Σάντλερ, Σουρς, Οφεγιάν, Νουάιντινκ και ο νεαρός Μοσλίχ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η φιλοσοφία του προπονητή Σρέντερ, που έχει χτίσει μια ομάδα με ακραία επιθετικό ποδόσφαιρο. Τα 77 γκολ στο πρωτάθλημα το αποδεικνύουν, όπως και τα 53 που δέχτηκε η ομάδα της. Ο Μεντιλίμπαρ τον γνωρίζει από την Καστεγιόν. «Το παιχνίδι του είναι διαφορετικό από όλες τις άλλες ομάδες. Έχει πολύ ιδιαίτερο στιλ», απάντησε σε ερώτηση Ολλανδού δημοσιογράφου, για να προσθέσει πως το ζητούμενο είναι τι θα κάνει ο Ολυμπιακός: «Πιο μεγάλη σημασία έχει να επικεντρωθούμε στο τι θα κάνουμε εμείς».
Η μεγαλύτερη συζήτηση ενόψει του αγώνα γίνεται όμως για τη λίστα των ξένων, από την οποία λείπει το όνομα του Γιάρεμτσουκ. Στην ερώτηση αν το πήρε δύσκολα ο Ουκρανός ως δεύτερη επιλογή πίσω από τον Ελ Κααμπί, ο προπονητής εξήγησε: «Έχουμε πάρα πολλούς ξένους και μόνο 17 θέσεις. Υπάρχει η λίστα που επιλέγω ο ίδιος και επέλεξα εκείνους που έκρινα καλύτερους για να περάσουμε αυτόν τον γύρο».
Το ότι η μεταγραφική περίοδος παραμένει ανοιχτή όσο παίζονται προκριματικά, πάντως, δεν τον βρίσκει σύμφωνο. «Θα έπρεπε μόλις ξεκινούν τα επίσημα παιχνίδια να κλείνει η αγορά», είπε, περιγράφοντας μια πραγματικότητα όπου «μπορεί να έρθουν παίκτες ή να φύγουν ενώ έχουμε ξεκινήσει τους αγώνες». Στο τέλος, όπως είπε, θα μείνουν 25 παίκτες και όλα θα προσαρμοστούν σε αυτό.
Το κίνητρο, πάντως, παραμένει το ίδιο. «Θέλουμε να διεκδικήσουμε τις πιθανότητές μας. Στην πραγματικότητα ξεκινά νωρίτερα η χρονιά μας», κατέληξε, με το Champions League να παραμένει ο τελικός προορισμός.