Στα Κύθηρα: Τρία όστρακα μινωικής εποχής και 20 νομίσματα εντοπίστηκαν στην κατοχή τοπικού

Στα Κύθηρα: Τρία όστρακα μινωικής εποχής και 20 νομίσματα εντοπίστηκαν στην κατοχή τοπικού

Ένας άντρας στα Κύθηρα έβαλε στο διαδίκτυο φωτογραφία ενός αρχαίου νομίσματος για να το πουλήσει. Η Αστυνομία μπήκε αμέσως στο κόλπο και κατέληξε να βρει στην κατοχή του όχι μόνο άλλα νομίσματα, αλλά και τρία όστρακα μινωικής εποχής. Η υπόθεση ξέφυγε γρήγορα σε κατηγορίες για κλοπή αρχαίων.

Σύλληψη μετά από ανάρτηση στα social

Οι αστυνομικοί έδρασαν γρήγορα. Βρήκαν την ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και πήγαν κατευθείαν στα Κύθηρα. Σε συνεργασία με το τοπικό τμήμα, έψαξαν σπίτια, μαγαζιά και αποθήκες του υπόπτου.

Κατάσχεσαν είκοσι νομίσματα, ανάμεσά τους και εκείνο που είχε ανεβάσει. Βρήκαν επίσης τρία όστρακα από τη μινωική εποχή, ένα αεροβόλο πιστόλι με γεμιστήρα και τρεις αμπούλες αερίου, συν έναν ανιχνευτή μετάλλων με μπαταρίες, δίσκους και τσάντα. Η αρχαιολόγος της Εφορείας είπε ότι τέσσερα νομίσματα και τα όστρακα προστατεύονται από τον νόμο, ενώ τα υπόλοιπα δεκαέξι χρειάζονται περισσότερη εξέταση.

Τι είναι τα όστρακα και πώς χρησιμοποιήθηκαν

Όταν ενώνονται κομμάτια πήλινων αγγείων, μιλάνε για όστρακα. Στη μινωική εποχή, τα έγραφαν με γραφίδες ή μελάνι για σημειώσεις. Ακόμα και στην αρχαία Αθήνα, τα χάραζαν με ονόματα για να ψηφίσουν εξοστρακισμούς.

Ο θεσμός αυτός πέρασε σε όλη την Ελλάδα αργότερα. Οι Αιγύπτιοι τα έκαναν φυλαχτά με μαγικές λέξεις ή διοικητικά έγγραφα, από παλιά εποχές μέχρι τους χριστιανικούς χρόνους. Στα Κύθηρα, αυτή η ανακάλυψη θυμίζει πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε με τέτοια ευρήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ