Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποφάσισε να τιμωρήσει τον Μιλουτίν Όσμαγιτς με εννέα αγώνες αποκλεισμό και πρόστιμο 24.000 λιρών για ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος του Χάνιμπαλ Μέιμπρι. Το περιστατικό συνέβη στις 15 Φεβρουαρίου κατά τον αγώνα Πρέστον-Μπέρνλι για την Τσάμπιονσιπ, που έληξε ισόπαλο χωρίς γκολ. Η καθυστέρηση στην απόφαση φτάνει τους εννέα μήνες, κάτι που προκαλεί ερωτήματα για την ταχύτητα των διερευνήσεων.
Η ποινή και οι ισχυρισμοί του παίκτη
Ο Μαυροβούνιος επιθετικός της Πρέστον αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες, διατηρώντας την αθωότητά του από την πρώτη στιγμή. Η ομοσπονδία βασίστηκε σε «ισορροπία πιθανοτήτων» για να καταλήξει στην ετυμηγορία, όχι σε αδιαμφισβήτητα στοιχεία. Πάντως, η τιμωρία παραμένει αυστηρή, στέλνοντας μήνυμα κατά του ρατσισμού στο ποδόσφαιρο.
Η Πρέστον εξέφρασε την απογοήτευσή της με ανακοίνωση, σταθώνοντας στο πλευρό του παίκτη. «Είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι από την απόφαση που έλαβε μια ανεξάρτητη ρυθμιστική επιτροπή να επιβάλει κυρώσεις στον Μιλουτίν Όσμαγιτς και να του επιβάλει ποινή αποκλεισμού εννέα αγώνων, μετά από ένα περιστατικό που έλαβε χώρα σε αγώνα πρωταθλήματος εναντίον της Μπέρνλι στις 15 Φεβρουαρίου 2025. Σημειώνουμε ότι το αποτέλεσμα καθορίστηκε με βάση την “ισορροπία πιθανοτήτων» και όχι με βάση την «απόλυτη βεβαιότητα”. Σημειώνουμε επίσης ότι η FA αποφάσισε ότι η απόφαση αυτή δεν αποτελεί ηθική κρίση, δεν ήταν προμελετημένη και δεν αποτελεί σχόλιο για τον γενικό χαρακτήρα του παίκτη. Ο Μιλουτίν πάντα ισχυριζόταν την αθωότητά του και συνεχίζει να το κάνει. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε πλήρως τον παίκτη μας. Είμαστε περήφανοι για τις πολιτικές και τις πρακτικές μας σε θέματα ισότητας, πολυμορφίας και ένταξης και επιβεβαιώνουμε την αντίθεσή μας σε κάθε μορφή διακρίσεων», δήλωσε η ομάδα. Αυτή η στάση ίσως δημιουργήσει εντάσεις, αλλά δείχνει πίστη στον αθλητή.
Το Championship, ως η δεύτερη τη τάξει κατηγορία της Αγγλίας, βλέπει συχνά τέτοια περιστατικά να επηρεάζουν το κλίμα. Η FA επιμένει σε μηδενική ανοχή. Ποιος ξέρει αν η ποινή θα αλλάξει κάτι ουσιαστικά;
Αντιδράσεις στα social media
We are extremely disappointed at the decision made by an independent regulatory commission to sanction Milutin Osmajic and impose a nine-match suspension, following an incident which took place in a league fixture against Burnley on 15th February 2025.
We note that the outcome… pic.twitter.com/dwpYBxe4RF
— Preston North End FC (@pnefc) November 7, 2025
Τα ΜΜΕ και οι λογαριασμοί ειδήσεων ανέδειξαν γρήγορα την είδηση, με αναφορές σε πηγές όπως το Sky Sports. Η Μπέρνλι, θύμα του επεισοδίου, δεν σχολίασε ακόμη επίσημα, αλλά ο Μέιμπρι φαίνεται να νιώθει δικαιωμένος. Ίσως χρειαστούν μήνες για να ξεχαστεί το θέμα.
?? ????????????????: The FA have banned Milutin Osmajic for 9-games for racially abusing Burnley’s Hannibal Mejbri in February.
(Source: @SkySports) pic.twitter.com/2NgT37qjTt
— Transfer News Live (@DeadlineDayLive) November 7, 2025