Ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας εξηγεί τους λόγους της διαφωνίας του για την αξιολόγηση στο δημόσιο

Ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας εξηγεί τους λόγους της διαφωνίας του για την αξιολόγηση στο δημόσιο

Η αληθινή εικόνα της αξιολόγησης στον δημόσιο τομέα της εκπαίδευσης αποκαλύπτεται μέσα από τη συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες των εκπαιδευτικών.

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών: μία διαρκής πρόκληση

Η διαδικασία αξιολόγησης των δασκάλων στα δημόσια σχολεία παραμένει θέμα έντονης αντιπαράθεσης. Ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), Σπύρος Μαρίνης, εξέφρασε τη διαφωνία του με τον τρέχοντα τρόπο εφαρμογής της αξιολόγησης, που, όπως υποστηρίζει, είναι επιφανειακός και αναχρονιστικός.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρίνη, η εξωτερική αξιολόγηση μέσω σχολικών συμβούλων περιορίζεται σε δύο προκαθορισμένες 45λεπτες παραστάσεις διδασκαλίας, οι οποίες δεν αντανακλούν τα σύνθετα δεδομένα της εκπαιδευτικής καθημερινότητας. Χαρακτήρισε τη διαδικασία αυτή ως «επιθεώρηση του 1960», η οποία δεν ενισχύει την επαγγελματική ανάπτυξη, αλλά καταγράφει επιφανειακά στοιχεία.

a room with a window and a bench in front of it

Η προοπτική των εκπαιδευτικών και οι αντιρρήσεις

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο δημοσιογράφος έθιξε το ζήτημα της υποτιθέμενης «αδιαφορίας» ορισμένων εκπαιδευτικών, υπονοώντας ότι η ομοσπονδία τους προστατεύει. Ωστόσο, ο κ. Μαρίνης αντέδρασε έντονα, επισημαίνοντας πως χιλιάδες εκπαιδευτικοί έχουν διατηρήσει όρθιο το δημόσιο σχολείο ακόμα και κατά τα χρόνια της κρίσης.

Η στοχοποίηση αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και η εφαρμοζόμενη αξιολόγηση δεν βοηθά στην επαγγελματική στήριξη, αλλά προκαλεί ανασφάλεια και άγχος στους δασκάλους.

Η ανάγκη για μια σύγχρονη και υποστηρικτική αξιολόγηση

Απαντώντας στο ερώτημα για το μοντέλο αξιολόγησης που θέλει η εκπαιδευτική κοινότητα, ο πρόεδρος της ΔΟΕ τόνισε ότι έχει κατατεθεί ήδη ένα λεπτομερές πλαίσιο προτάσεων. Αυτές εστιάζουν στην ουσιαστική επιμόρφωση, η οποία σήμερα έχει αποδυναμωθεί από τις πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας.

Επιπλέον, η πρόταση της ΔΟΕ περιλαμβάνει την παροχή στήριξης από εξειδικευμένους συμβούλους, χωρίς τον χαρακτήρα ελέγχου και αξιολογητικής πίεσης. Μια τέτοια προσέγγιση στοχεύει στην ουσιαστική αναβάθμιση των δημόσιων σχολείων και του ρόλου των εκπαιδευτικών ως κοινωνικών φορέων μάθησης και ανάπτυξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ