Ένα στα τρία παιδιά 5-7 ετών στη Βρετανία χρησιμοποιεί τα social media χωρίς επίβλεψη

Ένα στα τρία παιδιά 5-7 ετών στη Βρετανία χρησιμοποιεί τα social media χωρίς επίβλεψη


Φαίνεται πως αρκετά παιδιά ηλικίας 5-7 ετών στη Βρετανία χρησιμοποιούν τα social media χωρίς επίβλεψη από τους γονείς τους. Μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε από τη ρυθμιστική αρχή μέσων ενημέρωσης (Ofcom) αναφέρει αυτό το ανησυχητικό συμπέρασμα, αποκαλύπτοντας ότι το 25% από αυτά τα παιδιά έχει δικό του smartphone. Το 42% των γονέων δηλώνει ότι είναι παρόντες όταν τα παιδιά τους χρησιμοποιούν social media, ενώ το 32% δηλώνει ότι τα αφήνει μόνα τους.

Το ποσοστό των γονέων που επιτρέπουν στα παιδιά τους να δημιουργήσουν προφίλ στα social media πριν από το επιτρεπτό όριο ανήλικης ηλικίας αυξήθηκε στο 30% (από 25% πέρυσι), ενώ η έρευνα αναφέρει ότι, παρόλο που η ανησυχία των γονέων έχει αυξηθεί, φαίνεται πως έχουν υποχωρήσει από την προσπάθεια να παρέμβουν στην online ζωή των παιδιών τους. Η συζήτηση στη χώρα για τον περιορισμό της πρόσβασης των ανηλίκων στα social media έχει εντατικοποιηθεί, καθώς τα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι όλο και περισσότερα παιδιά αυτών των ηλικιών έχουν πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα (38% φέτος έναντι 30% πέρσι).

Οι πρωταγωνιστές αυτής της αύξησης είναι τα WhatsApp, TikTok, Instagram και Discord. Επίσης, θλιβερό είναι το γεγονός ότι το ένα τρίτο των παιδιών ηλικίας 8-17 έχει εκτεθει ανησυχητικό ή επιζήμιο περιεχόμενο τον τελευταίο χρόνο, όμως μόλις το 20% των γονιών δηλώνει ότι τα παιδιά τους τους έχουν ενημερώσει για κάτι που τους ανησυχεί. Τέλος, φαίνεται ότι τα κορίτσια είναι πιο ευάλωτα σε επιζήμιο περιεχόμενο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ