Η συνάντηση στη Γενεύη φέρνει ελπίδες για τη μελλοντική ενότητα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, καθώς FIBA, NBA και Ευρωλίγκα κατέβαλαν προσπάθειες να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.
Η πρωτοβουλία της FIBA για την ενοποίηση του ευρωπαϊκού μπάσκετ
Η FIBA, ως παγκόσμια ομοσπονδία, επιμένει στην ανάγκη για ένα ενιαίο οικοδόμημα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Η πρόσφατη συνάντηση στη Γενεύη ανάμεσα σε FIBA, NBA και Ευρωλίγκα ανέδειξε ένα θετικό κλίμα και διάθεση συμβιβασμού, αν και παραμένουν σημαντικά ζητήματα ανοιχτά προς συζήτηση.
Βασικά σημεία συζήτησης και οι προκλήσεις για το μέλλον
- Η εναρμόνιση του καλενταριού ευρωπαϊκών και διεθνών διοργανώσεων, ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση αγώνων που επηρεάζει τους παίκτες και τις ομάδες.
- Το νέο μοντέλο μιας ενοποιημένης διοργάνωσης, τύπου ποδοσφαίρου, που θα επιτρέπει τη δικαιότερη συμμετοχή βασισμένη στην απόδοση των ομάδων στα εθνικά πρωταθλήματα.
- Η προστασία των «παραθύρων» διεξαγωγής προκριματικών εθνικών ομάδων σε ποσοτική και ποιοτική βάση.
Οι σημαντικοί παίκτες στη διαπραγμάτευση
Στη συζήτηση συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη, όπως ο Γενικός Γραμματέας της FIBA Ανδρέας Ζαγκλής, ο πρόεδρος της FIBA Europe Χόρχε Γκαρμπαχόσα και ο εκτελεστικός διευθυντής Καμίλ Νόβακ. Από το NBA, παρόντας ήταν ο Managing Director για Ευρώπη και Μέση Ανατολή Γιώργος Αϊβάζογλου. Για λογαριασμό της Ευρωλίγκας συμμετείχαν ο πρόεδρος Ντέγιαν Μποντιρόγκα και ο CEO Παούλιους Μοτιεγιούνας, μαζί με την IMG, που διατηρεί συμβόλαιο συνεργασίας έως το 2023.
Η ελληνική παρουσία και το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον
Σημαντική ήταν η εκπροσώπηση των κορυφαίων ελληνικών συλλόγων, με τον Νίκο Λεπενιώτη από τον Ολυμπιακό και την Μαργαρίτα Θάνου και τον Γιώργο Αθανασίου από τον Παναθηναϊκό. Επίσης, ο gm της Αρμάνι Μιλάνο, Χρήστος Σταυρόπουλος, συμμετείχε ενεργά, ενώ τη δική τους θέση παρουσίασαν εκπρόσωποι της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα, που αμφισβητούν το νέο δεκαετές συμβόλαιο της Ευρωλίγκας και εξετάζουν πιθανή στροφή προς το NBA Europe.
Μελλοντικές αποφάσεις και η προστασία των νέων ταλέντων
Οι ομάδες της Ευρωλίγκας αναμένεται να συζητήσουν αυτή την εβδομάδα θέματα όπως η ενδεχόμενη αύξηση σε 20 ομάδες και άλλες οργανωτικές αλλαγές, που θα επηρεάσουν το μέλλον της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
Ένα κρίσιμο ζήτημα που ενώνει FIBA, NBA και Ευρωλίγκα είναι η αντιμετώπιση της φυγής νεαρών ταλέντων προς το NCAA, το οποίο μέσω του συστήματος NIL προσελκύει παίκτες με σημαντικά οικονομικά κίνητρα κυρίως σε ηλικίες κολεγιακού μπάσκετ, στερώντας πολύτιμους αθλητές από τις ευρωπαϊκές ομάδες.